joi, 4 decembrie 2008
Creste audienta ziarelor online
miercuri, 3 decembrie 2008
Revigorarea traditiilor romanesti tine de marketing

Pentru ca sa fie vii, spune tot Vintila Mihailescu, muzeele trebuie sa fie centre culturale. Trebuie sa recunoastem ca MTR a devenit o adevarata institutie culturala din ce in ce mai cool si trendy si care atrage public si voluntari din ce in ce mai numerosi, ca facem referire si la niste indicatori cantitativi ai succesului:-).
Pe scurt, MTR si targurile sale au BRAND. Un brand nu e altceva decat o personalitate cum spune Wally Olins. Personalitatea MTR tine de stil, de calitatea produselor alese printr-o selectie drastica de cei de la MTR. In plus, evenimentele MTR nu-si permit niciodata sa ramana incremenite intr-un stil, intr-un calendar, intr-o formula si se imbogatesc, se "primenesc", se extind si se reinventeaza.
luni, 1 decembrie 2008
Marketing pe timp de criza
duminică, 30 noiembrie 2008

vineri, 28 noiembrie 2008
Michael Porter despre paradoxurile crizei
Pentru ca inteligenta de marketing a inceput sa fie distribuita prin modalitati din ce in ce mai comode si mai placute - podcasturi, dvd-uri - , inauguram o rubrica video :-) cu un material chiar fierbinte - desi Porter ramane actual din '79 incoace si care confirma adevaratele ierarhii in materie de marketing, intr-o perioada cu prea multi "guru" http://www.youtube.com/watch?v=mwc073nNl3Q.
Ce spunea asadar Michael Porter in octombrie la Seul despre criza mondiala? Care sunt sfaturile pentru companiile fata in fata cu recesiunea?
Avem de-a face cu o criza plina de paradoxuri, spune Porter. In primul rand, companiile trebuie sa creeze un echilibru intre masurile pe care le iau pe termen scurt si strategia pe termen lung si sa reuseasca sa le impace pe ambele. Chiar daca provocarea pentru multi este deocamdata supravietuirea si trebuie sa reactioneze in mod pragmatic la criza, miza ramane strategia pe termen lung. Vor avea probleme cei care reactioneaza exagerat. De exemplu, companiile care sunt orientate strategic pe excelenta, ar face cea mai mare greseala sa reduca in aceste momente calitatea serviciilor sau a produselor.
In al doilea rand, in mod paradoxal, in aceasta perioada multe companii au mai multa flexibilitate pentru decizii si miscari strategice pe care nu le-ar fi putut avea in conditii normale. Criza fianciara e un moment in care nu are rost sa te uiti la indicatori pe termen scurt: pretul actiunilor, raportari trimestriale pentru ca acum diferentele nu conteaza. Dimpotriva, este un moment favorabil sa gandesti implicatiile, alternativele si strategiile pe termen lung.
In plus, este vorba de o criza atipica si care se manifesta ca un cancer , o criza cale carei cauze se afla integral in problemele create in piata serviciilor financiare. Multe companii care americane si globale au demonstrat performante laudabile, au luat decizii bune, s-au extins si fac exporturi de succes s-au trezit afectate indirect de probleme legate de credite, investitii, lichiditati.
Pe scurt, solutia pe timp de criza e tot strategia. Cum spunea tot Porter, tehnologia se schimba, strategia nu. Criza trece , strategiile raman. Companiile fara strategie nu.
joi, 27 noiembrie 2008
O adevarata experienta turistica se construieste in timp

Pentru ca Anglia sa ofere o adevarata experienta despre ceea ce inseamna un serviciu de prima clasa, pregatirile trebuie sa inceapa de acum, chiar daca exista deja o baza, exista infrastructura si servicii bine puse la punct care functioneaza impecabil. Metroul londonez, de exemplu functioneaza impecabil iar cardurile Oyster ofera avantaje semnificative utilizatorilor insa cati dintre ei stiu de asta? Cum vor afla? Ce obstacole mai pot aparea? Ce probleme suplimentare va aduce Olimpiada: logistice, de comunicare. Ce impact vor avea asupra celorlalte servicii si industrii conexe? Care sunt factorii de care va depinde experienta vizitatorilor la JO: cozile de la controlul pasapoartelor, asigurarea unui nivel minimal de informare si orientare pentru cei care ajung aici prima data, experienta lor cu mijloacele de transport. Articolul integral, publicat in august in Customer Strategy http://www.customer-strategy.co.uk/csfeatures/index.cfm?ccs=575&cs=3776&dSubKey=Continuation&Page=2.
Ne-ar iesi si noua toate sau mai bine, cel putin, daca am intelege intr-un final ca si pentru turism este nevoie de munca, de strategie, de marketing. Ca pentru asta e nevoie de timp, de resurse si de cat mai multe energii . Ca e foarte usor sa darami niste eforturi de a construi ceva ( vezi incercarile de a demara o strategie de brand de tara sau eforturile laudabile si total ignorare de factorii de decizie din eterna si fascinanta tara http://www.brandingromania.com/) dar e tare greu sa pui ceva solid in loc. Ca nu e suficient sa ne umflam in pene ca ... avem o tara ca-n povesti. Pentru ca deocamdata, cele mai cunoscute povesti in afara sunt despre cum se face omleta romaneasca.
(se fura doua oua)
miercuri, 26 noiembrie 2008
Mai usor cu reclama pe mobil
Sa speram ca studiul va fi citit si in Romania :-)
vineri, 14 noiembrie 2008
Finalistele Word of Mouth Marketing Awards
Pentru premiul de eficienta:
- Aquafresh Iso-Active, Wildfire Word of Mouth for GSK
- O2 Unlimited Orgy of Fun, ZenithOptimedia pentru O2
STA Travel Buzz and Explorers, by 1000heads for STA Travel Shortlisted for Best
Premiile pentru identificare si targetarea influentatorilor :
- Gossip Girl: The Chosen, Naked Communications , The Population pentru FOXTEL (Australia)
- STA Travel Buzz and Explorers, 1000heads pentru STA Travel
Creativitate:
Aquafresh Iso-Active, Wildfire Word of Mouth pentru GSK
Cold War Modern, by 1000heads pentru V&A Museum
O2 Unlimited Orgy of Fun, ZenithOptimedia pentruO2
Cel mai bun mod de masurare a rezultatelor:
- Cunatificarea rezultatelor WOM prin traking, TNS UK
- Axe/Lynx, Mesh Planning si Unilever
sâmbătă, 8 noiembrie 2008
Bani din online dating - solutie de crestere a veniturilor pe timp de criza
Daca criza financiara se resimte chiar si in veniturile din publicitatea online, in mod surprinzator,
Soulmates are deja peste 95000 de membri si mari sanse sa creasca si Guardian aloca pentru asta o investitie serioasa de markeitng intr-o campanie care va promova si sectiunea de turism si calatorii care va fi dezvoltata cu un continut video mai bogat http://www.ivebeenthere.co.uk/.
marți, 4 noiembrie 2008
luni, 3 noiembrie 2008
Marketing inteligent de tabloid

Reteta? Viziunea antreprenoriala si talentul lui Bogdan Naoumovici, management si marketing inteligent la un loc, continut si promovare in acelasi timp.
- 125 000 exemplare vandute
- 180 000 vizitatori online
- 140% crestere a veniturilor online
Media tirajului difuzat al Cancan in perioada ianuarie - iunie 2008 este de 93 740, fata de 52 969, media pe intregul al 2007. Intr-o piata de tabloid maximum 300 000 de exemplare vandute in 2006, primele trei ziare vand acum impreuna peste 450 000.
Mai multe informatii intr-un recent si interesant interviu cu Radu Budeanu luat de Roxana Ivan pentru Business Standard.
Toamna audientele TV cresc si...scad
Nu toate posturile cresc insa. Scaderea spectaculoasa dar asteptata pe fondul derivei actuale a postului public de televiziune , mai ales in ce priveste TVR 1, este caderea acestui post de pe locul 5 pe locul 7, cu un rating mediu de 0,7 , surclasata de Prima TV si Kanal D. Incredibil dar adevarat. Si...mare pacat!
Mai multe informatii in Business Standard http://www.standard.ro/articol_66673/piata_tv_a_castigat_un_punct_de_rating.html
duminică, 2 noiembrie 2008
Cum sa inveti din greseli in marketing
Pe larg, in articolul publicat de More Marketing Solutions in revista Financial Director, noiembrie 2008, http://www.financialdirector.ro/alte-articole/opinii-cum-sa-inveti-din-greseli.html.
Orice marketer ar trebui sa citeasca insa si revista, nu doar pentru coperta superba a ultimului numar sau pentru cover story http://www.financialdirector.ro/cover-story/aisbergul-subprime-a-lovit-titanicul-financiar.html ci pentru opinii si analize avizate legate de criza financiara http://www.financialdirector.ro/editorial/avantaje-si-dez-avantaje-pe-timp-de-criza.html, .
Marketingul si directorii financiari fata in fata
Apare, invariabil, confruntarea intre marketeri si directorii financiari. Cine are dreptate? Cine nu intelege cum stau lucrurile? Cum ar putea sa se impace? Ce trebuie sa invete fiecare? Ce si cat pot castiga companiile din colaborarea acestor doua tabere?
Mai multe , in articolul pe care l-am publicat in revista Financial Director, septembrie 2008.
http://www.financialdirector.ro/alte-articole/marketingul-si-directorii-financiari.html
Bineinteles, cu erata la numele marelui Kotler si la asezarea rubricilor din tabel :-)
sâmbătă, 1 noiembrie 2008
Banca unor oameni intreprinzatori si a unui marketing inteligent

joi, 30 octombrie 2008
Vremea este mai periculoasa decat criza economica pentru industria modei
Tilman recunoaste ca profiturile vor scadea dar crede ca si in aceste momente creativitatea este mai importanta ca niciodata pentru ca oamenii sunt interesati in special de noi modele, de noi variante de design.
Subscriem ca asa este si in Romania, unde criza inca nici nu are un impact real inca. The smaller the budget, the more resourceful you have to be :-)
duminică, 26 octombrie 2008
Relansare de cotidian economic in plina criza

Noul website pare intr-adevar facut pentru generatia google: simpu, accessibil si bine structurat , pune in valoare bogatia de informatii, comentarii, analize si permite inserarea unor formate de publicitate noi si spectaculoase.
Obiectivele legate de tiraj sunt sustinute si de noi masuri legate de distributie. Pe langa reteaua actuala, La Tribune incearca sa isi extinda distributia in cat mai multe locuri: mari universitati, parcari si chiar taxiuri. O alta strategie este crearea de retele de abonament la indemana pentru expatriati prin parteneriate realizate in 6 mari metropole: Londra, New York, Los Angeles, Sidney, Singapore si Zurich.
vineri, 10 octombrie 2008
Blogging campaign si buzz marketing de succes pentru HP

- Crestere a vanzarilor HDX Dragon cu 84%
- Crestere de 10%la vanzarea de PC-uri
- Crestere de 14% a traficului pe site-ul HP's hpshopping.com
- 380,000 links pe Google cu fraza cheie “31 Days of the Dragon” , fara nici o investie de media .
miercuri, 8 octombrie 2008
Cum schimba criza financiara obiceiuri de cumparare in Anglia


Ce fac ceilalti concurenti? Cum reactioneaza?
marți, 7 octombrie 2008
Crestere continua a marketingului direct in Romania
- 30 - 35 milioane de euro piata de marketing direct ; diferentele in estimari sunt legate de modul in care sunt definite cheltuielile: includ si online si offline, creatie si productie , etc.)
- 4,5% - ponderea marketingului direct in totalul cheltuielilor de marketing
- 1,5 mil. Euro, estimarea investitiilor in email markeitng in 2008.
http://www.standard.ro/articol_62233/piata_de_marketing_direct_ruleaza_bugete_cu_pana_la_40__mai_mari_fata_de_2007.html
luni, 6 octombrie 2008
Toamna cresc audientele TV
http://www.standard.ro/articol_61556/toamna_a_crescut_consumul_tv.html
duminică, 5 octombrie 2008
Inserturile cresc tirajele ziarelor daca sunt facute bine

Inserturile raman cheie cresterii ziarelor de calitate, este titlul unui recent material din Business Standard , cu o analiza pertinenta a influentei promotiilor, strategiilor de marketing si a inserturilor asupra tirajelor principalelor cotidiane din Romania
http://www.standard.ro/articol_61876/inserturile_raman_cheia_cresterii_ziarelor_quality.html.
Tirajele acestor cotidiane lasa loc catorva nuante, daca ne uitam mai atent la performanta acelorasi jucatori: Jurnalul National, Evenimentul Zilei, Romania libera, Adevarul si Cotidianul , care au mizat in pluton pe inserturi . In ce cazuri inserturile aduc cresteri? Care sunt situatiile in care aceasta crestere este organica, sustine brandul si poate genera o sustinere pe termen lung? Altfel, aceasta vanzare "la pachet", ca pe vremea lui Ceausescu , nu ajuta de loc ziarele in cauza care nu raman decat o anexa nedorita la un chilipir ( carte, dvd). Inserturile bine facute ar trebui nu numai sa genereze o crestere vizibila a tirajului vandut dar sa ajute si sa sustina ziarele tiparite, intr-o perioada dificila a online-lui din ce in ce mai suveran. Din pacate, o privire mai nuantata arata ca lipsa de pricepere si de resurse in managerierea acestor promotii nu a dus deloc la cresteri sau, in nici un caz la salturi pe termen lung.
Pariul si miza pe inserturi a venit pentru unii la timp, cum e cazul Cotidianului care a spart gheata si a deschis o piata care intarzia sa se deschida, pentru altii cam tarziu, daca ne gandim la Romania libera. La unii s-a facut mai bine, la altii destul de putin inspirat. Cresterea vizibila in tiraj, in cazul promotiilor cu carti de la Cotidianul, este un exemplu de campanie facuta bine si la timp si care nu a facut decat sa sustina si sa intareasca brandul, cu colectii cu afinitate mare . Intre timp, cu experienta acumulata si cu suport in continuare , Cotidianul ar putea face campanii mai spectaculoase si ar putea inca suprinde cu vanzari mai mari pe termen lung.
Cat priveste impactul inserturilor asupra tirajulul de la Romania libera, se vede ca a functionat invers, cel putin deocamdata. Daca ultimele inserturi cu atlase recent scoase pe piata ar putea asigura o revenire - prematur sa ne pronuntam ca nu avem date - , colectia de filme nu se vede ca ar fi ajutat cumva ziarul, care a scazut cu 20% in iunie fata de ianuarie. Daca cifrele luate la repezeala, media tirajului difuzat de exemplu, pastreaza ziarul in top 3 dupa Jurnalul National si Evenimentul Zilei, trendul este vizibil descendent in acest an, fara sa aven date pentru lunile iulie - august cand tirajele ziarelor asa zis serioase sunt de obicei in scadere.
Singurul castigator vizibil , deocamdata este Adevarul, cu o crestere de 45% in iunie fata de inceputul anului. Parca la un moment dat, Adevarul se relansase cu sloganul "De neoprit". Sa speram ca Adevarul, nu se va opri cu inserturile si ca nu va ramane la segmentul eterogen si care inca nu citeste ziarul, serios imbunatatit recent. Rezultatele sunt spectaculoase pana acum insa mai sunt lucruri de facut.
Nu mai inventati tarani festivi , vedeti cum e taranul real
Plasarea de mesaje in media ca metoda de PR este supraestimata
http://student.hotnews.ro/stiri-stiri-4639676-grunig-multe-dintre-campaniile-din-romania-sunt-doar-proiecte-frumoase.htm.
marți, 30 septembrie 2008
Marketing inovativ in asigurari

Imagini chiar de la fata locului, din Londra, in statia Euston http://randomlondonthoughts.blogspot.com/2008/08/pru-health-insurance-ad.html.
Fiecare portocala are un sticker ce trimite la un site dedicat al companiei pe care oricine isi poate face un simpatic test de sanatate , obtine discounturi in domeniu si poate participa la o tombola cu premii.
https://www.pruhealth-o-meter.co.uk/
luni, 29 septembrie 2008
3 milioane de vizitatori la Ikea in primul an de functionare
20 000 - 50 000 maximum de spectatori pentru un film romanesc de succes
http://agenda.liternet.ro/articol/7675/Iulia-Blaga-Radu-Muntean/Noi-facem-film-pentru-romani-iar-romanii-nu-mai-merg-la-cinema-Boogie.html.
Sa speram ca publicitatea vizibila ( si bine ...auzibilia) pentru Boogie, in comparatie cu alte filme romanesti il va duce catre pragul maxim.
Investitii si marketing profitabil la Allianz Tiriac

Lansare Ad Couture pe Money Channel
http://www.moneyline.ro/articol_23506/the_money_channel_lanseaza_adcouture.html.
duminică, 28 septembrie 2008
Branding pe timp de criza
De la abordari optimiste , " Exista o multime de metode de a face branding cheltuind mai putin" , "Exista suficiente categorii de produs imune la recesiune", prin perspective mai putin vesele : "Recesiunea ne afecteaza pe toti", " Este un adevarat test pentru companii", " Foarte adesea neglijata insecuritatea pe care o aduce recesiunea in randul consumatorilor" pana la critici taioase la adresa brandingului in general.
http://www.brandchannel.com/forum.asp?bd_id=90
joi, 25 septembrie 2008
Cum sa lansezi un film pe Facebook

http://www.new.facebook.com/login.php?v=1.0&api_key=1fff3b1cb96f8ebb93a7ee0d7874cfc5&next=http%3A%2F%2Fwww.apphosts.co.uk%2Fhtlf%2Findex.php&canvas
luni, 22 septembrie 2008
Piata locala de branding - 5 milioane de Euro
Unor profesionisti precum Aneta Bogdan, muncii lor de pionierat si apostolat, rezultatelor vizibile in construirea sau redefinirea unor branduri de succes li se datoreaza insa perspectiva cresterii acestei piete, impunerea unor standarde profesionale, educarea si "destelenirea" pietei ( ca sa citez acelasi interviu) si faptul ca incet incet, se apeleaza si la noi specialisti pentru proiecte de branding.
miercuri, 17 septembrie 2008
Mica publicitate se muta oline

Scadere continua a tirajelor cotidenelor in Cehia
http://www.praguemonitor.com/en/418/czech_business/27764/, singurele cresteri fiind in cazul tabloidelor Aha Si Blesk cu 1,9 si respectiv 1,2%.
luni, 15 septembrie 2008
Piata de carte din Romania in 2008
http://www.zf.ro/companii/ce-afaceri-fac-cele-mai-mari-edituri-din-romania-in-comparatie-cu-competitorii-occidentali-3181546
luni, 8 septembrie 2008
Idei pentru promotii indraznete.

adevarata problema. In plus, bugetele sunt mititele. Contabililor si finantistilor nu le plac cheltuielile mari.
Michael Hedges povesteste cum incercase sa vada sefului o promotie ca tanar director de programe. Raspunsul sefului lui era intodeauna “Make it bigger” . Promotiile esueaza pentru ca nu sunt indraznete, spune, pe buna dreptate Mathieu Sibille, CEO al NRJ International .
Dezamagit de lipsa de interes a broadcasterilor din SUA in prezent fata de promotii, Michael Hedges descrie cateva promotii inteligente, indraznete si de succes din Europa.
Bauer Media, prin cele 22 de statii de radio din Marea Britanie, a creat un eveniment radio cu un impact de brand urias si cu o mare contributie sociala. Ideea a fost sa creeze o zi a copilului, pentru ca in Anglia nu exista nici o zi care sa marcheze formal un astfel de eveniment . Partenerul Bauer Media a fost filiala britanica a organizatiei "Salvati Copii" si a fost creata campania de strangere de fonduri “For The Kids Day” . Impactul a fost sporit de o abordare bazata pe creare de continut, interactiva, in care publicul a putut lua atitudine si au putut fi atarsi si implicati tinerii. Campania a durat 5 saptamani, generand acoperire mediatica in presa, TV si atragand atentia prim-ministrului Gordon Brown. Este important sa incerci sa inovezi , pentru ca ascultatorii sa astepte si sa isi doreasca sa asculte promotia si ea sa devina un element suplimentar si bine venit in mixul de programe, spunea la vremea respectiva directorul postului.
Daca unele promotii dau frisoane doar departamentului de contabilitate, promotia organizata de Radio Express din Slovacia si consursul "Un milion de bancnote" a provocat un soc la nivel national dandu-i insa in acelasi timp postulului o notorietate si o publicitate masiva.
Conceptul a devenit in scurt timp un format radio preferat si a obtinut implicit si sponsorizare de la o institutie financiara. Numere de bancnote, intregi sau partiale sunt citite in direct de catre DJ pentru a oferi potentialilor castigatori premii uriase. Provocand un adevarat scurt circuit pe piata monetara, Radio Express a ajuns la o cota de piata de 25% in Slovacia.
Articolul integral pe http://www.followthemedia.com/brands/ideas01092008.htm
duminică, 7 septembrie 2008
Green marketing-ul inca fara standarde dar cu conferinta
Incercarea si grija de a gasi solutii cat mai putin daunatoare penrtu mediu a modelat si schimbat semnificativ deja multe afaceri. Impactul tehnologiilor sau pur si simplu al ambalajelor asupra mediului, consecintele unor practici de marketing ( risipa de hartie la care asistam zilnic odata cu campaniile de dropmail ale hipermagazinelor, de exemplu) nu mai poate fi neglijat de catre marketeri. Care sunt alternativele unei companii de a-si face produsele mai "verzi" si prietenoase cu mediul ? Cat costa? Exista alternative fezabile? Care sunt consecintele si impactul unor astfel de alternative? Se pot comunica credibil mesajele unor companii atente la mediul inconjurator? Cum sa te asiguri ca mesajul va avea un impact maxim si va rezona cu consumatorii tai? Cateva isa intrebari la care conferinta promite sa raspunda.
Companiile sunt tot mai preocupate de subiect pentru ca exista o presiune din ce in ce mai mare din partea consumatorilor care vor asta. Standarde insa, pentru ce inseamna "green si eco products", nu par sa existe inca. Analiza celor de la Business Week ramane inca actuala http://www.businessweek.com/innovate/content/nov2007/id2007115_635845.htm?chan=innovation_innovation+++design_top+stories.
Pana se intampla conferinta si vom vedea in ce masura reusesc afacerile sa fie mai prietenoase cu mediul , un link la un articol pe tema http://marketingsuccess.tv/environmental-advice.
luni, 18 august 2008
Lectii de marketing de la Barack Obama
duminică, 17 august 2008
Numai cine nu munceste nu greseste

joi, 19 iunie 2008
Prima campanie locala pe Twitter
marți, 17 iunie 2008
Ce-i nou la Cannes: targetingul contextual

Urmariti corespondenta de la Cannes la Business Standard http://www.standard.ro/articol_48673_178/brandurile_castigatoare__cele_care_spun_povesti.html,
miercuri, 11 iunie 2008
Cu sau fara terase, fotbalul aduna audiente impresionante
duminică, 1 iunie 2008
Instrumente financiare si contabilicesti
sâmbătă, 31 mai 2008
Creatorii Gorillaz fac noile spoturi BBC pentru JO de la Beijing
d Damon Albarn and Jamie Hewlett http://www.youtube.com/watch?v=ljmNsRFAgcA pentru a crea o campanie care sa sustina Jocurile Olimpice de la Beijing
Campania BBC va demara in iulie si se bazeaza pe o poveste traditionala chineza , „Calatorie catre vest”. 3 personaje, Monkey, Pigsy and Sandy, fac diverse tipuri de sport pentru a ajunge la Olimpiada de la Beijing.
BBC spera ca va atrage o audienta mai tanara prin site-uri si retele sociale incluzand Facebook, Bebo si MSN. Campania se va desfasura pe TV, radio si online pe toata durata transmisiilor BBC de la Jocurile Olimpice si va fi promovata prin toate mijloacele: promo-uri, grafica de programe si decoruri.
Buzz marketingul sufocat inainte de maturitate
Noi reglementari pun in pericol libertatea suverana de care au profitat marketerii pana acum in in UK , scrie Marketing Week http://www.marketingweek.co.uk/cgi-bin/item.cgi?id=60921 , care apreciaza ca Consumer Protection from Unfair Trading 2008 ca schimba fata actuala a buzz marketingului.
Campanii indraznete si creative precum blogul "Tot ce vreau de Craciun e un PSP" “All I want for Xmas is a PSP” creat pentru a promova consola de jocuri Sony PSP in 2006 sau blogul "The Zero Movment" al Coca Cola nu ar mai fi permise.
Buzz marketing -ul este practica de a crea tam tam, buzz is in legatura cu un brand folosind canale atipice si netraditionale cum sunt bloggurile, postarile online, word -of-mouth.
Asta inseamna ca trimiterea de mesaje pozitive in numele uneui brand devine ilegala. Noile reglementari ii introduc automat in ilegalitate pe specialistii care actioneaza ca ambasadori ai unui brand si comunica cu potentiali consumatori in situatii sociale, fara sa isi faca cunoscuta pozitia. Trimiterea de mesaje virale pe internet intr-o maniera care ar putea da de inteles ca esti un mebru al publicului va fi de asemenea interzisa.
Word Wide Web-ul ramasese o oaza protejata de duritatea legislatiei care cumintzeste celelalte medii si oferea libertate deplina unor campanii atipice.
Resurse de la Balanced Scorecard Institute
O Toyota pe zi nu mai e un eveniment la Evenimentul zilei
Spotul cat mai basic si ieftin il puteti vedea aici http://www.evz.ro/content/display-content/EVZ_iti_da_o_Toyota_pe_zi, difuzat probabil doar in barter, n-a beneficiat de un SOV adecvat. Oricum, promotiile disperate http://www.evz.ro/promotii/toyota/ nu tin niciodata loc de strategie pe termen lung. Personal, in acest caz , imi permit sa prorocesc, nici de strategie pe termen scurt. Sa asteptam urmatoarele cifre BRAT.
TVR in cautarea audientei pierdute cu Euro 2008

http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-3132674-tvr-catre-patronii-terase-cereti-voie-daca-vreti-difuzati-euro-2008.htm.
Indreptatit, justificat si util demersul TVR. Ne interseaza pe toti cei care cumparam media si GRPs la TVR sa stim exact ce am obtinut. Se vorbea de multa vreme de aceasta limita a actualelor sisteme de masurare care nu iau in considerare audienta din locurile publice ( terase, cafenele, spatii publice) . Ridicola insa lipsa de strategie si de mijloace de implementare si lansarea unor somatii publice in conditiile in care nu dispui de mijloace de a o aplica.
vineri, 30 mai 2008
Cu Porter la discutii si exemple
Value-chain-ul lui Porter http://www.valuebasedmanagement.net/methods_porter_value_chain.html ajuta putin la analiza competitiei ( ex. structura costurilor, insight-uri pentru strategia vs competitie, te ajuta sa intelegi activitatile care pot crea avantajul competitiv) dar este mai ales instrument eficient penrtu a identifica modalitatile de a crea si adauga eficient valoare in cadrul organizatiei.
Interesant de navigat pe net in cautare de exemple: VC aplicat penrtu diversificarea pe verticala a economiei din Macao , economie bazata pe turism si industria jocurilor, http://www.amcm.gov.mo/publication/quarterly/Oct2006/Appl.value_en.pdf; in industria muzicii digitale http://www.cs.vu.nl/~obelix/D7.3.pdf sau real estate. Enjoy!
miercuri, 28 mai 2008
Localiada 2008 - jurnal intarziat de campanie


Miza campaniei
Hai sa vedem intai pe ce se bat candidatii. Sa nu ne ia ochii doar spectacolul campaniei si de ce nu, sa calculam un ROI :-) , sa intelegem la sfarsitul campaniei cat si de ce s-a cheltuit, http://www.standard.ro/articol_46036/oamenii_politici_se_bat_pentru_2_6_mld__euro_in_top_10_orase.html
Analiza de mai sus vorbeste de asemanari intre programele candidatilor. Ca ar exista o diferenta mica intre progamele lor . Care programe? Cum le-au comunicat? Poti sa ai 100 de programe daca alegatorii tai n-au auzit de ele. Se spune ca Orban ar avea vele mai minunate programe si solutii pentru Bucuresti. L-ati auzit? Aveti timp sa va interesati personal de ele? Am fost martor la TV la cateva din episodicele aparitii dar nu am retinut vreun program. La nivelul asta, nu comunici, nu existi.
Program slab impachetat si comunicat la PSD. Daca site-ul partidului, spre deosebire de cel "defazat" si "atemporal" de la PNL, trimite direct la campanie si la candidatul pentru Bucuresti. Daca programul lui Cristian Diaconescu ar putea fi apropiat ca eficienta si valoare de al celorlalti, nu se intampla acelasi lucru cu comunicarea http://primarulcapitalei.ro/main/. Programul nu e structurat. Componentele principale nu sunt deloc ierarhizate, nu sunt puse in valoare. Daca Blaga , al carui partid si reprezentanti n-au facut mai nimic care sa ajute probleme de trafic, angajamentul lui incepe ( impertinent? eficient?) cu asta : "Traficul - prima problema arzatoare". Ordinea alfabetica in care sunt prezentate proiectele lui Diaconescu http://primarulcapitalei.ro/main/?cat=8 ne arata un candidat mai putin credibil si destul de nesigur in promisiunea hazardata "Eu pot schimba Bucurestiul" .
Despre PNL, inca nu. Din pacate, aparitiile PNL au fost rare si neconvingatoare. Site-ul PNL, acum, in ultima saptamana de campanie nu functioneaza. Scrisoare a lui Ludvic Orban pe care tocmai am scos-o din casuta mea postala mi se adreseaza, la cei 30 de ani ai mei cu "Stimati seniori" . E cam mult pentru o zi.
S-ar putea spune ca inegalitatea resurselor cu care se bat candidatii este inechitatea, diferenta uriasa de resurse. Este clar si evident ca nici unul dintre cei care se bat pentru Bucuresti nu dispune de bugetul de campanie a lui Blaga. Totusi, daca ai cheltuit bani sa trimiti niste scrisori, nu ai nici o scuza sa nu o faci bine. Nu te costa mult sa ierarhizezi si sa pui in valoare un program de succes pe website-ul propriu. Te costa semnificativ mai putin sa-l comunici eficient online, potentialelor segmente care ar face o diferenta in batalie. Cu putina inteligenta, cei angajati in batalie si-ar fi putut imbunatati semnificativ actualele performante.
marți, 27 mai 2008
Marketing de tulnic si regizori talentati

Uniunea Muntii Apuseni se mandreste si se faleste ca tulnicele motzesti au avut afecte asupra Palm D'Or-ului http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-3099687-jurnal-cannes-11-efectul-vibratiei-tulnicului-asupra-palme-dor-ului.htm. Motzii din Apuseni sarbatoresc in aceasta luna premiul de la Cannes al regizorului Marian Crisan, autorul primului film despre tulnic, cel mai vechi instrument de cantat si comunicare din Muntii Apuseni. In 2004, Marian Crisan si operatorul Vadim Hancu s-au documentat si au filmat scurt metrajul „Tulnicul” , intr-un efort de a sprijini proiectele culturale ale Uniunii Muntii Apuseni. http://www.youtube.com/watch?v=9K7cfKk8ols.
In 2004 Uniunea se zbatea sa duca la capat doua proiecte, promovate la vremea respectiva de catre organizatori foarte "razboininc" intr-o „cruciada a motilor” impotriva ignorantei si a indiferentei fata de arta din zona si problemele motilor din Apuseni : campania de restaurare a bisericii de lemn de la Vidra de jos si refacerea drumului lui Avram Iancu. Marian si-a dorit sa faca ceva pentru Apuseni si rezultatul a fost acest film, care pastreaza povestile unui instrument romanesc unic si , mai ales, ale oamenilor din jurul lui care mai canta sau fac inca tulnice, cu o tehnica aparte.
Uniunea Muntii Apuseni va produce in acest an un DVD pe care va fi disponibil si filmul „Tulnicul”al regizorului Marian Crisan si intentioneaza sa-l promoveze intr-o caravana in tara si strainatate, in cadrul unui proiect nou, MOTZart Project. Noul proiect al Uniunii integreaza initiativele culturale ale organizatiei intr-o forma noua, care sa poata vorbi pe limba unui public mai larg.
MOTZart Project s-a nascut in urma unor discutii cu Mircea Florian caruia ii apartine si numele proiectului. Denumirea care trebuia sa acopere si sa sustina proiectele noastre de arta contemporana pe vremea cand tocmai se terminase filmul lui Marian . Credem insa ca e e formula care o sa ne ajute sa vorbim si mai direct cu multe categorii de public. Premiul lui Marian Crisan a accelerat lansarea MOTZart Project care si-a propus sa promoveze cultura din MOTZlandul muntilor Apuseni si dialogul ei cu lumea intr-un mod mai relaxat dar eficient , fara incrancenare dar cu efect bine tintit. Uniunea Muntii Apuseni este singura organizatie non guvernamentala din Apuseni care cordoneaza proiecte pentru salvarea patrimoniului cultural din Tara Motilor inca din 1990, http://www.motii.ro/.
sâmbătă, 24 mai 2008
Cum sta traficul online pe Q1
O analiza cuprinzatoare a datelor furnizate de Studiul de Audienta a Traficului pe Internet ( SATI) al BRAT pentru Q1 cu peformantele de audienta ale site-urilor inscrise, clasamente pe domenii in functie de indici de audienta dar si in functie de editori sau regii de vanzari online.
joi, 22 mai 2008
Calitatea este viitorul presei "de calitate"
Cifrele impresionante de audienta online din Marea Britanie confirma ca viitorul va fi al creatorilor de continut. Dar al celor care isi doresc, vor si produc continut de calitate, adaptat la nevoile unei audiente exigente, cu pretentii si nevoi in permanenta schimbare, combinat cu servicii si valoare adaugata oferita cititorului virtual.
Exista si ceilalti care scriu in continuare ce pot, cum pot si cum au scris si acum 15 ani . Mai rau, care, cand se intampla sa fie si manageri inlocuiesc opiniile avizate, jurnalistii cu personalitate si probabil mai greu de controlat cu materiale anoste, prost traduse sau intristator compilate de pe net. Dar isi pun cenusa in cap ca lumea nu mai citeste. Ca marketingul nu-i ajuta. Lucruri cunoscute: degeaba promovezi bine sau promiti sforaitor beneficii pe care produsul tau editorial nu le ofera, degeaba stai bine cu editorialul daca marketingul si sau strategul online nu stie sau nu te ajuta. Managerii si editorii trebuie sa colaboreze si sa creeze. Impreuna. Exista cateva publicatii care au inceput sa inteleaga asta si in Romania :-) . Doar lor o sa le creasca audienta.
miercuri, 14 mai 2008
De ce scade audienta presei de de calitate

http://www.adevarul.ro/articole/piata-ziarelor-quality-bate-pasul-pe-loc/351643.
De acord, in multe puncte cu Mircea Vasilescu cu ce ar trebui facut, cu ce lipseste: rabdarea, creativitatea, atat a jurnalistilor cat si a managerilor, colaborarea intre cele doua tabere cu profesionalism si buna credinta si nu pe modelul similar regizor -manager de comunicare ( ex. "Tu esti o contabila , habar nu ai!)" si mai ales, consecventa, care nu=i tocmai sinonima cu rabdarea. Ce bun ca EVZ isi facea senat daca facea promotii adresate unor cititori care nu aveau cu ce-si plati intretinerea? Cum sa nu uiti de calitatea unei anchete documentate sau a unui reportaj serios cand in ziua urmatoare ziarul se deschide cu "Alternative de a slabi sanatos".
miercuri, 16 aprilie 2008
Cum sa nu te promovezi la evenimente
Raman insa ca problema deschisa sponsorizarile, in general! Daca multe pachete de sponsorizare s-a mai "rafinat", daca exista deja sponsori care stiu si fac eforturi coerente sa profite de astfel de oportunitati, majoritatea e inca de cealalta parte. Sponsorizam, vrem sa fim si noi pe-acolo, cu un logo cat mai mare, musai primul daca se poate si cam atat. Asteptam ceva rezultate? Nu neaparat. Da bine, asa se face, sa fim si noi pe acolo, daca nu, e bine ca am fost si noi acolo.
Eternele bannere ineficiente si la care nu se mai uita nimeni. Logo-ul , cat mai mare, peste tot. E oarescum un cerc vicios. Organizatorii, pe de o parte. "Trebuie" sa vanda tot ce pot, tot ce au: spatiu pe afise, minute de proiectii in pauzele de evenimente, orice metru patrat in sala sau fiece centimetru pe orice tricou disponibil. Sponsorii, pe de alta, multi ancorati in rutine sau blocati de lipsa de resurse. De multe ori, chiar si la case mari, fara resurse financiare, umane si logistice. De si mai multe ori, deloc dispusi sa faca eforturi coerente pentru a-si manageria cum se cuvine, sponsorizarile.
Sponsorizarea de evenimente, poate aduce beneficii tututor, nu numai marilor campanii care vin cu know-how-ul de acasa. Doar ca trebuie putina stiinta si putin mai mult efort ca s-o faci cum trebuie.
East meets West la Adidas
luni, 31 martie 2008
joi, 27 martie 2008
1 din 4 dolari cheltuiti pe marketing si publicitate in mediile alternative
Se estimeaza ca pana in 2021, unul din patru dolari cheltuiţi pentru marketing şi publicitate va ajunge în mediile alternative.
Si noi, normal, vom urma trendul. Pana la urma li se vor deschide ochii celor care gestioneaza bugetele. Si se vor uita cum trebuie pe cifre si tendinte.
luni, 24 martie 2008
Twitter ca instrument de marketing
Startegie de social media la Starbucks

duminică, 23 martie 2008
Nu mai ajunge o gura mare ca sa impui branduri
Tipurile de "conversatie" cu consumatorul s-au schimbat radical. Eram obsinuiti cu cele doua tipuri traditionale : brandurile care stiau doar sa "vorbeasca", intr-un soi de glorios monolog publicitar si alternativa "customer service", care ii lasa loc sa se exprime si consumatorului, intr-un dialog totusi bine manageriat si controlat . Lumea digitala insa, a impus altele noi: conversatiile intre consumatori despre brand si prin brand, initiate de catre marci, in cazul celor indraznete si active, modalitati mult mai "democratice" si mai greu de controlat.
Brandurile trebuie sa faca fata trecerii de la paradigma "telling the brand" la "agreeing the brand" ( cu actionarii, dar mai ales cu consumatorii!).
Fairy targeteaza parintii tineri printr-o promotie cu carti cadou

joi, 20 martie 2008
Del la OTV
marți, 18 martie 2008
Din ciclul Roma - marketing (1)
Prima: Gazetta dello Sport! campanie TV superba, Tutto il rosa della vita, cu un spot TV minunat http://www.youtube.com/watch?v=wjqpQYEU7cc , o spectaculoasa campanie BTL, http://www.youtube.com/watch?v=xxGfGxi8ZOY&feature=related si ad-uri de presa pe masura. Cei care mergeti la Roma curand, cascati ochii la Termini, inca sunt acolo 2 billboarduri frumoase tare si care ar putea sa-i motiveze si pe publisherii din Romania ( sau pe mogulii care pana la urma le aproba bugetul de marketing).
joi, 6 martie 2008
Metode de monitorizare a marketingului de tip social media
Un articol util care listeaza toate metodele si instrumentele disponibile de monitorizare a strategiilor de social media marketing . O monitorizare adecvata si masurarea clara a rezultatelor, singura modalitate prin care astfel de strategii pot castiga legitimitate in timp si isi pot castiga o pondere mai mare in planurile si bugetele de marketing. http://www.websitemagazine.com/content/blogs/posts/articles/Monitoring_Social_Media_Marketing.aspx
miercuri, 5 martie 2008
Martisor la Google Romania
duminică, 2 martie 2008
Modelul suedez online
http://www.standard.ro/articol_32734/online_ul_depaseste_tv_ul_la_publicitate.html