joi, 4 decembrie 2008

Creste audienta ziarelor online

25 de milioane de cititori online pentru guardian.co.uk si 23 mil. pentru telegraph.co.uk , cf ultimului studiu citat de Media Week. Impresionant. Viitorul ramane al producatorilor de continut.

miercuri, 3 decembrie 2008

Revigorarea traditiilor romanesti tine de marketing


Revigorarea traditiilor tine de ceea ce peste tot in lume se numeste marketing- spune Vintila Mihailescu , reputat antropolog si sociolog si care impreuna cu echipa sa face un excelent marketing la Muzeul Taranului intr-un recent interviu pe Frontnews.
Marketingul traditiilor este foarte dezvoltat peste tot in lume si este facut de niste profesionisti din zona respectiva, dupa niste modele, standarde, care sunt locale si vechi. Dar care sunt facute pentru o piata actuala, pentru a se vinde bine, sunt facute de catre artisti profesionisti, care creeaza fiecare intr-un anumit gen, dar dupa niste reguli construite, si nu dupa o practica cotidiana si nevoi ale taranilor respectivi http://www.frontnews.ro/arts-si-lifestyle/arta/folclorul-promovat-in-romania-e-inoculat-de-modelul-cantarea-romaniei-17514.

Prin ce exceleaza marketingul evenimentelor de la MTR? In primul rand prin "oferta", inteligent construita, cernuta si permanent rafinata de stiinta, discernamantul si entuziasmul unor oameni care nu si-au propus deloc sa faca marketing insa fac la MTR un marketing cultural si de eveniment de mare calitate doar pentru ca fac ceea ce fac foarte bine , stiu care sunt "publicurile" lor si sunt in stare nu doar sa le satisfaca asteptarile ci sa le si depaseasca.
Evenimentele, muzeul au succes pentru ca ratiunea lor de a exista este audienta, sunt facute sa atraga, sa-si farmece, sa-si suprinda si sa-si pastreze publicul. Marketing curat! Si lucru de luare aminte pentru multe institutii culturale inca "moarte", adormite si incremenite in ciuda unui potential imens.
Pentru ca sa fie vii, spune tot Vintila Mihailescu, muzeele trebuie sa fie centre culturale. Trebuie sa recunoastem ca MTR a devenit o adevarata institutie culturala din ce in ce mai cool si trendy si care atrage public si voluntari din ce in ce mai numerosi, ca facem referire si la niste indicatori cantitativi ai succesului:-).
Pe scurt, MTR si targurile sale au BRAND. Un brand nu e altceva decat o personalitate cum spune Wally Olins. Personalitatea MTR tine de stil, de calitatea produselor alese printr-o selectie drastica de cei de la MTR. In plus, evenimentele MTR nu-si permit niciodata sa ramana incremenite intr-un stil, intr-un calendar, intr-o formula si se imbogatesc, se "primenesc", se extind si se reinventeaza.
Nu uitati ca MTR are acum si un blog. Taranesc. http://muzeultaranuluiroman.ro/blog/

luni, 1 decembrie 2008

Marketing pe timp de criza

Criza financiara impune o disciplinare riguroasa a intregului proces de marketing , de la planificare panala evaluare. Fiecare activitate si strategie trebuie revizuita si reevaluata in functie de rezultatele pe care le-ar putea aduce. Pentru ca miza este mult mai mare intr-o perioada marcata de lipsa lichiditatilor, trebuie existe siguranta ca fiecare investitie va asigura rezultate bune. Cel mai important lucru pentru marketeri in aceasta perioada este certitudinea unei strategii viabile, care poate sa aduca vanzari, profit si crestere pe termen lung. Un lucru normal si de bun simt de altfel, dar care devine mult mai clar, evident si necesar mai ales acum, cand lucrurile se complica. Cel mai sigur insa este ca recesiunea va impune o disciplina binevenita practicii de marketing din Romania. A trecut vremea campaniilor fara rezultate. Mai multe in revista Financial Director http://www.financialdirector.ro/opinii/opinii-marketing-pe-timp-de-criza.html

duminică, 30 noiembrie 2008


Fructelor noastre le place sa se dezbrace!!! :-) Simpatica tare ultima campanie a celor de la Del Monte si site-ul special creat pentru a promova produsele companiei, user friendly, sexy si util, cu informatii legate de sanatate si retete apetisante, gadgeturi, walpapers si ca urmare cu suficient potential pentru a crea o utila baza de date:-).


vineri, 28 noiembrie 2008

Michael Porter despre paradoxurile crizei

Criza trece , strategiile raman:-). Nu si companiile fara strategie.

Pentru ca inteligenta de marketing a inceput sa fie distribuita prin modalitati din ce in ce mai comode si mai placute - podcasturi, dvd-uri - , inauguram o rubrica video :-) cu un material chiar fierbinte - desi Porter ramane actual din '79 incoace si care confirma adevaratele ierarhii in materie de marketing, intr-o perioada cu prea multi "guru" http://www.youtube.com/watch?v=mwc073nNl3Q.

Ce spunea asadar Michael Porter in octombrie la Seul despre criza mondiala? Care sunt sfaturile pentru companiile fata in fata cu recesiunea?

Avem de-a face cu o criza plina de paradoxuri, spune Porter. In primul rand, companiile trebuie sa creeze un echilibru intre masurile pe care le iau pe termen scurt si strategia pe termen lung si sa reuseasca sa le impace pe ambele. Chiar daca provocarea pentru multi este deocamdata supravietuirea si trebuie sa reactioneze in mod pragmatic la criza, miza ramane strategia pe termen lung. Vor avea probleme cei care reactioneaza exagerat. De exemplu, companiile care sunt orientate strategic pe excelenta, ar face cea mai mare greseala sa reduca in aceste momente calitatea serviciilor sau a produselor.

In al doilea rand, in mod paradoxal, in aceasta perioada multe companii au mai multa flexibilitate pentru decizii si miscari strategice pe care nu le-ar fi putut avea in conditii normale. Criza fianciara e un moment in care nu are rost sa te uiti la indicatori pe termen scurt: pretul actiunilor, raportari trimestriale pentru ca acum diferentele nu conteaza. Dimpotriva, este un moment favorabil sa gandesti implicatiile, alternativele si strategiile pe termen lung.

In plus, este vorba de o criza atipica si care se manifesta ca un cancer , o criza cale carei cauze se afla integral in problemele create in piata serviciilor financiare. Multe companii care americane si globale au demonstrat performante laudabile, au luat decizii bune, s-au extins si fac exporturi de succes s-au trezit afectate indirect de probleme legate de credite, investitii, lichiditati.

Pe scurt, solutia pe timp de criza e tot strategia. Cum spunea tot Porter, tehnologia se schimba, strategia nu. Criza trece , strategiile raman. Companiile fara strategie nu.

joi, 27 noiembrie 2008

O adevarata experienta turistica se construieste in timp


De ce lor le iese de obicei si noua nu? Nici nu se terminasera bine JO de la Beijing si in Anglia se punea deja problema experientei pe care potentialii turisti o vor avea in 2012, cand Anglia va fi gazda celebrei Olimpiade. Vor fi si mai interesante dezbaterile despre strategie, mai palpitante polemicile despre alternative si cele mai utile probabil concluziile despre cum a fost dusa pana la capat strategia, in cele din urma.

Pentru ca Anglia sa ofere o adevarata experienta despre ceea ce inseamna un serviciu de prima clasa, pregatirile trebuie sa inceapa de acum, chiar daca exista deja o baza, exista infrastructura si servicii bine puse la punct care functioneaza impecabil. Metroul londonez, de exemplu functioneaza impecabil iar cardurile Oyster ofera avantaje semnificative utilizatorilor insa cati dintre ei stiu de asta? Cum vor afla? Ce obstacole mai pot aparea? Ce probleme suplimentare va aduce Olimpiada: logistice, de comunicare. Ce impact vor avea asupra celorlalte servicii si industrii conexe? Care sunt factorii de care va depinde experienta vizitatorilor la JO: cozile de la controlul pasapoartelor, asigurarea unui nivel minimal de informare si orientare pentru cei care ajung aici prima data, experienta lor cu mijloacele de transport. Articolul integral, publicat in august in Customer Strategy http://www.customer-strategy.co.uk/csfeatures/index.cfm?ccs=575&cs=3776&dSubKey=Continuation&Page=2.

Ne-ar iesi si noua toate sau mai bine, cel putin, daca am intelege intr-un final ca si pentru turism este nevoie de munca, de strategie, de marketing. Ca pentru asta e nevoie de timp, de resurse si de cat mai multe energii . Ca e foarte usor sa darami niste eforturi de a construi ceva ( vezi incercarile de a demara o strategie de brand de tara sau eforturile laudabile si total ignorare de factorii de decizie din eterna si fascinanta tara http://www.brandingromania.com/) dar e tare greu sa pui ceva solid in loc. Ca nu e suficient sa ne umflam in pene ca ... avem o tara ca-n povesti. Pentru ca deocamdata, cele mai cunoscute povesti in afara sunt despre cum se face omleta romaneasca.
(se fura doua oua)

miercuri, 26 noiembrie 2008

Mai usor cu reclama pe mobil

Daca cele doua mesaje cu promotii primite azi pe telefonul Orange m-au iritat destul de tare, se vede totusi ca fac parte dintr-un segment mai larg. Un recent studiu al TNS a aratat o aversiune ridicata a consumatorilor la reclama primita pe mobil , chiar daca este personalizata. Daca acestia ar fi mai fericiti , interesati sau pur si simplu mai receptivi sa primeasca aceste mesaje online, reclama prin telefonul mobil invadeaza mult prea mult un spatiu considerat personal.
Sa speram ca studiul va fi citit si in Romania :-)

vineri, 14 noiembrie 2008

Finalistele Word of Mouth Marketing Awards

Finalistele premiilor acordate de asociatia britanica pentru WOM si World Advertising Research Center:
Pentru premiul de eficienta:
  • Aquafresh Iso-Active, Wildfire Word of Mouth for GSK
  • O2 Unlimited Orgy of Fun, ZenithOptimedia pentru O2
    STA Travel Buzz and Explorers, by 1000heads for STA Travel Shortlisted for Best

Premiile pentru identificare si targetarea influentatorilor :

  • Gossip Girl: The Chosen, Naked Communications , The Population pentru FOXTEL (Australia)
  • STA Travel Buzz and Explorers, 1000heads pentru STA Travel

Creativitate:

Aquafresh Iso-Active, Wildfire Word of Mouth pentru GSK
Cold War Modern, by 1000heads pentru V&A Museum
O2 Unlimited Orgy of Fun, ZenithOptimedia pentruO2

Cel mai bun mod de masurare a rezultatelor:

  • Cunatificarea rezultatelor WOM prin traking, TNS UK
  • Axe/Lynx, Mesh Planning si Unilever

sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Bani din online dating - solutie de crestere a veniturilor pe timp de criza

Divizia de News & Media de la Guardian lanseaza o campanie care sa promoveze serviciul de online dating Soulmates ca strategie intr-un plan de crestere a veniturilor pe timp de criza.
Daca criza financiara se resimte chiar si in veniturile din publicitatea online, in mod surprinzator,
Soulmates are deja peste 95000 de membri si mari sanse sa creasca si Guardian aloca pentru asta o investitie serioasa de markeitng intr-o campanie care va promova si sectiunea de turism si calatorii care va fi dezvoltata cu un continut video mai bogat http://www.ivebeenthere.co.uk/.

marți, 4 noiembrie 2008

Aceeasi panglica alt logo




Cred ca rebrandingul TVR a fost foarte necesar. Doar ca panglicile mi se par foarte asemanatoare.




No comment.

luni, 3 noiembrie 2008

Marketing inteligent de tabloid


Investitiile in presa scrisa aduc rezultate celor care stiu clar ce vor. Este cazul tabloidului Cancan care stie sa exploateze inteligent o oportunitate de viata in conditii de piata nu tocmai roz: o piata in scadere, concurenti bine pozitionati, distributie nationala cu probleme si un segment sensibil la pret.
Lansat intr-o periodada de continua scadere a tirajelor vandute din presa scrisa si intr-o piata dominata de Libertatea si in care se lansase recent Click , cotidianul s-a impus net in presa romaneasca la doar un an si jumatate iar notorietatea si tirajul vandut cresc constant.
Cresterea cotidianului Cancan s-a facut "fara spaga ci pe brandul lui" cum ii place lui Bogdan Naumovici , raspunzator de campaniile de publicitate sa spuna, fara tickete razuibile si prin campanii bazate pe continut.
Reteta? Viziunea antreprenoriala si talentul lui Bogdan Naoumovici, management si marketing inteligent la un loc, continut si promovare in acelasi timp.
Investitii in marketing in 2008: 2 milioane de Euro , in conditiile in care businessul este evaluat de Budeanu la 15 - 18 milioane de Euro.
Ultima campanie promotionala, cu premii constand in Dacii Logan, care se va incheia in decembrie continua strategia comunicari pe continut este organizata impreuna cu Blueair iar cititorii sunt invitati sa-si trimita povestile in care sa spuna de ce-si doresc o masina Logan.
Asteptari:
  • 125 000 exemplare vandute

  • 180 000 vizitatori online

  • 140% crestere a veniturilor online

Media tirajului difuzat al Cancan in perioada ianuarie - iunie 2008 este de 93 740, fata de 52 969, media pe intregul al 2007. Intr-o piata de tabloid maximum 300 000 de exemplare vandute in 2006, primele trei ziare vand acum impreuna peste 450 000.

Mai multe informatii intr-un recent si interesant interviu cu Radu Budeanu luat de Roxana Ivan pentru Business Standard.

Toamna audientele TV cresc si...scad

Piata TV a mai castigat un punct de rating insa ierarhia principalelor televiziuni inca nu se schimba: Pro TV, Antena 1, Acasa TV si realitatea pe locul patru.

Nu toate posturile cresc insa. Scaderea spectaculoasa dar asteptata pe fondul derivei actuale a postului public de televiziune , mai ales in ce priveste TVR 1, este caderea acestui post de pe locul 5 pe locul 7, cu un rating mediu de 0,7 , surclasata de Prima TV si Kanal D. Incredibil dar adevarat. Si...mare pacat!

Mai multe informatii in Business Standard http://www.standard.ro/articol_66673/piata_tv_a_castigat_un_punct_de_rating.html

duminică, 2 noiembrie 2008

Cum sa inveti din greseli in marketing

De ce apar greseli in procesul de marketing? De ce esueaza campaniile? Cum sa creezi un sistem care sa poata invata din greseli? Cum invata din greseli marile companii multinationale?

Pe larg, in articolul publicat de More Marketing Solutions in revista Financial Director, noiembrie 2008, http://www.financialdirector.ro/alte-articole/opinii-cum-sa-inveti-din-greseli.html.

Orice marketer ar trebui sa citeasca insa si revista, nu doar pentru coperta superba a ultimului numar sau pentru cover story http://www.financialdirector.ro/cover-story/aisbergul-subprime-a-lovit-titanicul-financiar.html ci pentru opinii si analize avizate legate de criza financiara http://www.financialdirector.ro/editorial/avantaje-si-dez-avantaje-pe-timp-de-criza.html, .

Marketingul si directorii financiari fata in fata

In cele mai multe companii, marketingul si mai ales comunicarea de marketing sunt percepute ca un cost, nu ca o investitie si, logic, costurile trebuie reduse.

Apare, invariabil, confruntarea intre marketeri si directorii financiari. Cine are dreptate? Cine nu intelege cum stau lucrurile? Cum ar putea sa se impace? Ce trebuie sa invete fiecare? Ce si cat pot castiga companiile din colaborarea acestor doua tabere?

Mai multe , in articolul pe care l-am publicat in revista Financial Director, septembrie 2008.

http://www.financialdirector.ro/alte-articole/marketingul-si-directorii-financiari.html

Bineinteles, cu erata la numele marelui Kotler si la asezarea rubricilor din tabel :-)

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Banca unor oameni intreprinzatori si a unui marketing inteligent


In domeniul bancar, criza a debutat cu un razboi intre principalele banci si consumatorii deja afectati de cresterea nejustificata a ratelor pentru creditele contractate , pe fondul unei inexistente strategii de comunicare. O exceptie notabila si care-ti merge la inima este Banca Transilvania.
Ne-am obisnuit cu reclamele simpatice ale bancii, mai ales seria cu zanul care salveaza situatii si rezolva problemele micilor intreprinzatori. Banca Transilvania confirma ca nu are numai "reclame haioase" ci si strategie si inteligenta de marketing care functioneaza bine de tot pe timp de criza chiar si in conditiile in care banca a fost , recent, si tinta unor atacuri de imagine si obiectul a nenumarate zvonuri legate de un iminent faliment si a unor numeroase stiri legate de o posibila vanzare http://www.antena3.ro/stiri/economic/surse-banca-transilvania-de-vanzare_56672.html.
Ultimul spot http://iqads.ro/clipul_publicitar_1890/banca_transilvania___abonament_bancar.html care ruleaza acum la TV - inca paralel cu rebrandingul trist al celor de la RBS- pune degetul pe rana. Cu ce probleme se confrunta acum toti clientii, persoane fizice si intreprinzatori deopotriva? Cu cresterea cheltuielilor si lipsa banilor cash. Oamenii simt deja in buzunar impactul unor costuri care au crescut deja , nejustificat, isi pun problema cum sa faca economii. Dincolo de mesajul punctual si avantajul pe care-l vinde ( abonamentul bancar pentru IMM-uri ) si care nici macar nu constituie o diferentiere superioara sau o premiera fata de competitori ( ex. Raiffesein, la care la o prima privire conditiile par chiar mai atractive), Banca Transilvania este prima care face sa "treaca" convingator acest mesaj care, in acest context primeste o importanta strategica. A fost prima forma de comunicare a unei banci care vorbeste convingator si credibil in plina criza.

Si in ce priveste PR-ul si tot la o prima privire, doar la Banca Transilvania vorbeste despre ce este esential si vital in aceasta perioada: despre incredere :" Banca Mondiala are incredere in Banca Transilvania ", comunicat de presa la sfarsitul lui octombrie . Frumos. Un semn bun ca lucrurile nu continua in tonul fals al rebrandingului RBS cu care a debutat comunicarea bancara romaneasca in timpul acestei crize.

joi, 30 octombrie 2008

Vremea este mai periculoasa decat criza economica pentru industria modei

Harold Tilman, presedintele BFC ( British Fashion Council) care organizeaza si Saptamana Modei de la Londra. , afirma intr-o analiza recenta din Retail Week ca moda este mult mai afectata in prezent de schimbarea climei decat de criza economica.
Tilman recunoaste ca profiturile vor scadea dar crede ca si in aceste momente creativitatea este mai importanta ca niciodata pentru ca oamenii sunt interesati in special de noi modele, de noi variante de design.

Subscriem ca asa este si in Romania, unde criza inca nici nu are un impact real inca. The smaller the budget, the more resourceful you have to be :-)

duminică, 26 octombrie 2008

Relansare de cotidian economic in plina criza


La Tribune se relanseaza in plina criza economica ca un manifest pentru viitorul presei scrise in era internetului. Noul La Tribune , pozitionat drept cotidianul economic de referinta, se doreste complete reinventat: echipa noua, formula noua, format schimbat, prezentare, rubrici, noi semnaturi si colaboratori. Scopul declarat este de a ajunge la 100 000 de exemplare pana la sfarsitul anului de la 80 000 in przent si la 120 000 in 2010 , de a-si dubla numarul de abonati si de a pune capat pierderilor financiare cu care se lupta in prezent .
Daca ziarul revine cromatic la albastru culoarea care il consacrase, in ce priveste formatul se renunta la formula de tabloid in favoarea formatului de mijloc, intre broadsheet si tabloid, berliner, pe care il foloseste si Financial Times , Guardian sau Wall Street Journal.

Relansarea isi propune sa intareasca ADN-ul ziarului , pastrand tot ce s-a impus ca excelenta in experienta ziarului de-a lungul timpului - finante, piata, bursa- insa largind in acelasi timp orizontul ziarului care va avea pagina de cultura si chiar si de sport.
Cele trei puncte forte a ziarului sunt: politica, business , finante. Relansarea are insa obiective mult prea ambitioase si promite cam mult din perspectiva a ce am numi in marketing focus si isi doreste un ziar complet. Un ziar util si "agreabil", complet, inovativ, independent . Util inseamna tot ce ar avea nevoie un cititor sa stie iar chiar daca ziarul nu si-a descis explicit publicul tinta, este vizibil ca acesta nu se limiteaza doar la economisti sau oameni de afaceri. relansarea doreste sa puna accent pe noutate, tendinte, viiitor si tehnologie. Ziarul se doreste primul ziar care "vegheaza" la inovatiile tehnologice. Intre noutati legate de continut se numara suplimentul de weekend dar si aparitia ziarului 6 zile din 7, cu scopul declarat ca cititorii sa nu astepte pana luni ca sa afle ce s-a intamplat vineri.
Ziarul se relanseaza cu cateva pachete de abonament pentru persoane fizice pentru dar si cu oferta de pret speciala pentru laptopul Acer http://www.offres-latribune.fr/index.php?act=choixpart. Abonamentele pentru companii includ in plus optiunea de a beneficia de un progam legislativ si, in ciuda increderii declarate in viitorul presei scrise , un abonament pentru acces exclusiv online la ziar.
Motivatia schimbarilor de logo si de layout facute de Mario Garcia sta in dorinta de a face un ziar placut si accesibil pentru "generatia Google" http://www.latribune.fr/entreprises/communication/publicite--medias/20081026trib000302948/le-journal-de-la-google-generation.html

Noul website pare intr-adevar facut pentru generatia google: simpu, accessibil si bine structurat , pune in valoare bogatia de informatii, comentarii, analize si permite inserarea unor formate de publicitate noi si spectaculoase.

Obiectivele legate de tiraj sunt sustinute si de noi masuri legate de distributie. Pe langa reteaua actuala, La Tribune incearca sa isi extinda distributia in cat mai multe locuri: mari universitati, parcari si chiar taxiuri. O alta strategie este crearea de retele de abonament la indemana pentru expatriati prin parteneriate realizate in 6 mari metropole: Londra, New York, Los Angeles, Sidney, Singapore si Zurich.

Spotul video care anunta obiectivele relansarii aici http://www.latribune.fr/static/lenouveaulatribune.html.
La Tribune estimeaza pentru 2008 pierderi de 12 mil. , la o cifra de afaceri de 40 mil. Euro.

vineri, 10 octombrie 2008

Blogging campaign si buzz marketing de succes pentru HP


Update despre campania "Cele 31 de zile ale dragonului" a celor de la HP , inclusiv detalii despre cum a http://moblogsmoproblems.blogspot.com/2008/09/blogger-campaign-case-study-hps-31-days.html
Provocarea : era nevoie de o campanie care trebuia sa rezolve problema vanzarilor in scadere a celor de la HP pentru laptopul HDX.
Solutia:

HP a dat 31 de laptopuri unor bloggeri cunoscuti ca lideri de opinie in comunitatile lor, care urmau sa le imparta in cadrul unor concursuri organizate pe blogurile lor.
Rezultatele:
  • Crestere a vanzarilor HDX Dragon cu 84%

  • Crestere de 10%la vanzarea de PC-uri

  • Crestere de 14% a traficului pe site-ul HP's hpshopping.com

  • 380,000 links pe Google cu fraza cheie “31 Days of the Dragon” , fara nici o investie de media .

miercuri, 8 octombrie 2008

Cum schimba criza financiara obiceiuri de cumparare in Anglia




Ce se intampla cu marile magazine pe timp de criza?
Sainsbury castiga pe seama rivalilor cu preturi mai ridicate ( Marks & Spencer , Waitrose ), , cel putin asa se lauda directorul Justin King , contrazis deocamdata de datele TNS, care arata o cota de piata in scadere si chiar de cresterea vanzarilor celor de la Asda, al doilea lant de supermarketuri din Marea Britanie. Cine mai castiga si cine pierde? Brandurile generice pe seamna celor mai scumpe , chiar si mancarea si ingredientele proaspete in detrimentul semipreparatelor, mancarea organica in favoarea produselor mai ieftine http://www.guardian.co.uk/business/2008/oct/09/jsainsbury.supermarkets.
Cumparatorii sunt din ce in ce mai abili, mai informati si au inceput sa-si schimbe felul in care mananca si gatesc ca reactie la criza.

Cum reactioneaza jucatorii din piata?
Sainbury pare pregatit pentru aceasta problema devenita sensibila cu " Modalitatile de economisire!" http://www.sainsburys.co.uk/save/ si nu doar cu "Cumpara si economiseste", Compara si ..." dar si "Switch and Save" :-) http://www.sainsburys.co.uk/food/foodandfeatures/sainsburys_food_ranges/switch_and_save/switch_and_save.htm

Ce fac ceilalti concurenti? Cum reactioneaza?
Deocamdata cu promotii pentru a-si pastra cumparatorii care fug catre lanturile de tip hard discount ( Aldi , Lidl).
Cu promovarea calitatii produselor ( Marks& Spencer) http://www.marksandspencer.com/gp/browse.html/ref=sc_iw_c_4_42966030_1/026-6875746-6998059?ie=UTF8&node=46484031&no=42966030&mnSBrand=core&me=A2BO0OYVBKIQJM dar si cu chilipiruri ( "value deals"), ca e musai pe timp de criza reduceri de pret in care accentul in comunicare cade pe cat se economiseste .

marți, 7 octombrie 2008

Crestere continua a marketingului direct in Romania

Cteva date referitoare la evolutia pietei si estimarile facute de principalii jucatori pentru 2008:

  • 30 - 35 milioane de euro piata de marketing direct ; diferentele in estimari sunt legate de modul in care sunt definite cheltuielile: includ si online si offline, creatie si productie , etc.)
  • 4,5% - ponderea marketingului direct in totalul cheltuielilor de marketing
  • 1,5 mil. Euro, estimarea investitiilor in email markeitng in 2008.

http://www.standard.ro/articol_62233/piata_de_marketing_direct_ruleaza_bugete_cu_pana_la_40__mai_mari_fata_de_2007.html

luni, 6 octombrie 2008

Toamna cresc audientele TV

O rata de crestere cu 1,5 % pe urban a consumului TV, la nivelul celor 46 de statii masurate de GFK pentru ARMA.

http://www.standard.ro/articol_61556/toamna_a_crescut_consumul_tv.html

duminică, 5 octombrie 2008

Inserturile cresc tirajele ziarelor daca sunt facute bine


Inserturile raman cheie cresterii ziarelor de calitate, este titlul unui recent material din Business Standard , cu o analiza pertinenta a influentei promotiilor, strategiilor de marketing si a inserturilor asupra tirajelor principalelor cotidiane din Romania
http://www.standard.ro/articol_61876/inserturile_raman_cheia_cresterii_ziarelor_quality.html.


Tirajele acestor cotidiane lasa loc catorva nuante, daca ne uitam mai atent la performanta acelorasi jucatori: Jurnalul National, Evenimentul Zilei, Romania libera, Adevarul si Cotidianul , care au mizat in pluton pe inserturi . In ce cazuri inserturile aduc cresteri? Care sunt situatiile in care aceasta crestere este organica, sustine brandul si poate genera o sustinere pe termen lung? Altfel, aceasta vanzare "la pachet", ca pe vremea lui Ceausescu , nu ajuta de loc ziarele in cauza care nu raman decat o anexa nedorita la un chilipir ( carte, dvd). Inserturile bine facute ar trebui nu numai sa genereze o crestere vizibila a tirajului vandut dar sa ajute si sa sustina ziarele tiparite, intr-o perioada dificila a online-lui din ce in ce mai suveran. Din pacate, o privire mai nuantata arata ca lipsa de pricepere si de resurse in managerierea acestor promotii nu a dus deloc la cresteri sau, in nici un caz la salturi pe termen lung.


Pariul si miza pe inserturi a venit pentru unii la timp, cum e cazul Cotidianului care a spart gheata si a deschis o piata care intarzia sa se deschida, pentru altii cam tarziu, daca ne gandim la Romania libera. La unii s-a facut mai bine, la altii destul de putin inspirat. Cresterea vizibila in tiraj, in cazul promotiilor cu carti de la Cotidianul, este un exemplu de campanie facuta bine si la timp si care nu a facut decat sa sustina si sa intareasca brandul, cu colectii cu afinitate mare . Intre timp, cu experienta acumulata si cu suport in continuare , Cotidianul ar putea face campanii mai spectaculoase si ar putea inca suprinde cu vanzari mai mari pe termen lung.


Cat priveste impactul inserturilor asupra tirajulul de la Romania libera, se vede ca a functionat invers, cel putin deocamdata. Daca ultimele inserturi cu atlase recent scoase pe piata ar putea asigura o revenire - prematur sa ne pronuntam ca nu avem date - , colectia de filme nu se vede ca ar fi ajutat cumva ziarul, care a scazut cu 20% in iunie fata de ianuarie. Daca cifrele luate la repezeala, media tirajului difuzat de exemplu, pastreaza ziarul in top 3 dupa Jurnalul National si Evenimentul Zilei, trendul este vizibil descendent in acest an, fara sa aven date pentru lunile iulie - august cand tirajele ziarelor asa zis serioase sunt de obicei in scadere.


Singurul castigator vizibil , deocamdata este Adevarul, cu o crestere de 45% in iunie fata de inceputul anului. Parca la un moment dat, Adevarul se relansase cu sloganul "De neoprit". Sa speram ca Adevarul, nu se va opri cu inserturile si ca nu va ramane la segmentul eterogen si care inca nu citeste ziarul, serios imbunatatit recent. Rezultatele sunt spectaculoase pana acum insa mai sunt lucruri de facut.

Nu mai inventati tarani festivi , vedeti cum e taranul real

Interviu http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-4644457-vintila-mihailescu-spunem-suntem-tara-europeana-drept-dar-comportam-comunitate-rurala-din-fundul-dobrogei.htm?cfadac= de citit nu doar pentru a vedea parerea lui Vintila Mihailescu despre ceea ce auzim atat de des ca ar fi taranul "autentic" si ca tot vedem mereu tarani festivi in reclame. Mai mult : "exceptionalismul romanesc" ( numai noua ni se poate intampla, nu se putea intampla in alta parte), Romania in peisajul UE, confruntarea, "infruntarea" sau mai bine zis cearta - model al talk show-lui de succes. Daca va intrebati insa care este specificul romanului, Vintila Mihailesacu ne asigura ca neam de neamul nostru nu va gasi un raspuns la aceasta intrebare confuza :-))

Plasarea de mesaje in media ca metoda de PR este supraestimata

Plasarea de mesaje in media ca metoda de PR este supraestimata , este parerea lui James Gruning, considerat unul dintre marii guru ai PR-ului, vorbind despre importanta abordarii strategice a disciplinei si despre PR ca mijloc de a responsabiliza organizatiile, venit in Romania sa participe la PR Award, http://www.praward.ro/. Interviul integral pe Hotnews
http://student.hotnews.ro/stiri-stiri-4639676-grunig-multe-dintre-campaniile-din-romania-sunt-doar-proiecte-frumoase.htm.

marți, 30 septembrie 2008

Marketing inovativ in asigurari


Superba campanie a celor de la Pruhealth, companie britanica de asigurari de sanatate http://www.pruhealth.co.uk/ .


Intr-o competitie acerba si intr-o perioada nu tocmai roz a economiei britanice, Pruhealth si-a crescut rapid notorietatea si bunavointa potentialilor clienti printr-o campanie ingenioasa. Compania a tranformat obisnuitele bus-sheltere in automate cu eticheta "Help yourself!" si care servesc din minut in minut portocale proaspete.

Imagini chiar de la fata locului, din Londra, in statia Euston http://randomlondonthoughts.blogspot.com/2008/08/pru-health-insurance-ad.html.


Fiecare portocala are un sticker ce trimite la un site dedicat al companiei pe care oricine isi poate face un simpatic test de sanatate , obtine discounturi in domeniu si poate participa la o tombola cu premii.
https://www.pruhealth-o-meter.co.uk/

luni, 29 septembrie 2008

3 milioane de vizitatori la Ikea in primul an de functionare

3 milioane de vizitatori si vanzari de aproape 100 de milioane de Euro in primul an de functionare http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-4568487-bilant-ikea-3-milioane-vizitatori-vinzari-100-milioane-euro-2-5-milioane-chiftelute-vindute.htm

20 000 - 50 000 maximum de spectatori pentru un film romanesc de succes

Doar 20- 50 000 de spectatori este audienta la care poate spera un film romanesc de succes, bine promovat. Motivele sunt evidente: starea cinematografelor, lipsa unui sistem de promovare eficient, pirateria, descrise si in interviul cu Radu Muntean la lansarea ultimului sau film, in promovarea caruia s-a implicat personal.

http://agenda.liternet.ro/articol/7675/Iulia-Blaga-Radu-Muntean/Noi-facem-film-pentru-romani-iar-romanii-nu-mai-merg-la-cinema-Boogie.html.

Sa speram ca publicitatea vizibila ( si bine ...auzibilia) pentru Boogie, in comparatie cu alte filme romanesti il va duce catre pragul maxim.

Investitii si marketing profitabil la Allianz Tiriac


Compania germana Allianz a intrat pe piata romaneasca acum 8 ani, platind 12 milioane de dolari pentru pachetul majoritar al actiunilor. Intre timp, valoarea investitiei a crescut de peste 40 de ori iar compania a devenit lider de piata. Daca s-ar hotari sa vanda, nemtii ar putea primi pana la 880 de milioane de Euro. http://www.zf.ro/zf-english/allianz-the-company-s-value-has-increased-significantly-3240091/

Lansare Ad Couture pe Money Channel

In caz ca , la fel ca mine, nu ati vazut stirea
http://www.moneyline.ro/articol_23506/the_money_channel_lanseaza_adcouture.html.

duminică, 28 septembrie 2008

Branding pe timp de criza

Daca tot ne gandim cum ne afecteaza pe toti recesiunea, interesant de urmarit dezbaterile de pe Brand Channel pe acest subiect.

De la abordari optimiste , " Exista o multime de metode de a face branding cheltuind mai putin" , "Exista suficiente categorii de produs imune la recesiune", prin perspective mai putin vesele : "Recesiunea ne afecteaza pe toti", " Este un adevarat test pentru companii", " Foarte adesea neglijata insecuritatea pe care o aduce recesiunea in randul consumatorilor" pana la critici taioase la adresa brandingului in general.

http://www.brandchannel.com/forum.asp?bd_id=90

joi, 25 septembrie 2008

Cum sa lansezi un film pe Facebook


Facebook lansat aplicatia "antisocialnetworking" pentru a lansa filmul "How to Lose Friends and Alienate People", la inceputul lui octombrie. Aplicatia le permite utilizatorilor sa isi insulte prietenii, sa le desfigureze pozele din profilul de utilizator, sa triseze la scrabble, pe scurt sa se comporte ca si protagonistul filmului Sidney Young, un jurnalist britanic care merge in UK , unde devine curand celebru pentru proastele maniere si smecheriile vulgare.

http://www.new.facebook.com/login.php?v=1.0&api_key=1fff3b1cb96f8ebb93a7ee0d7874cfc5&next=http%3A%2F%2Fwww.apphosts.co.uk%2Fhtlf%2Findex.php&canvas

luni, 22 septembrie 2008

Piata locala de branding - 5 milioane de Euro

Firmele care se ocupa exclusiv de branding se pot numara pe degetele unui taietor de lemne ghinionist, spune foarte plastic Aneta Bogdan in interviul din Daily Business http://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/aneta-bogdan-pionieratul-branding-ului-in-romania-permite-celor-curajosi-experiente-unice-17258, estimand piata locala la maximum 5 mil. de Euro.

Unor profesionisti precum Aneta Bogdan, muncii lor de pionierat si apostolat, rezultatelor vizibile in construirea sau redefinirea unor branduri de succes li se datoreaza insa perspectiva cresterii acestei piete, impunerea unor standarde profesionale, educarea si "destelenirea" pietei ( ca sa citez acelasi interviu) si faptul ca incet incet, se apeleaza si la noi specialisti pentru proiecte de branding.

miercuri, 17 septembrie 2008

Mica publicitate se muta oline



Odata cu cresterea nivelului de penetrare al internetului si al timpului petrecut online, se schimba evident si obiceiurile de consum legate de mica publicitate, cu toate avantajele evidente pe care le ofera publicitatea online fata de cea traditionala.


Cu toate acestea, multi publisheri sunt prinsi fara teme bine facute in ce priveste noul trend, rezultand in pierderi financiare si reduceri de posturi. Trustul Fairfax Media a redus 550 de joburi in Australia si in Noua Zeelanda, dupa o scadere de peste 4o% a vanzarilor de mica publicitate si o reducere drastica a numarului de anunturi de angajare dar si a celor din domeniul imobilar http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,24337029-13480,00.html.


Cine castiga pe seama lipsei de viziune si a unei strategii adecvate a acestori dinozauri media? In acest caz publisheri online inteligenti ca http://www.seek.com.au/. De prisos sa enumeram perdantii si castigatorii din Romania.

Scadere continua a tirajelor cotidenelor in Cehia

Tirajul mediu vandut al ziarelor din Cehia a scazut cu 7,4%, la aprox. 1 milion jumatate de exemplare ( doare cele auditate, desigur), conform ultimelor date ale asociatiei publisherilor,
http://www.praguemonitor.com/en/418/czech_business/27764/, singurele cresteri fiind in cazul tabloidelor Aha Si Blesk cu 1,9 si respectiv 1,2%.

luni, 15 septembrie 2008

Piata de carte din Romania in 2008

Un articol binevenit despre piata de carte din Romania in conditiile unei lipse de date si studii de piata in acest domeniu, o piata inca franata mult de lipsa unui sistem de distributie eficient.

http://www.zf.ro/companii/ce-afaceri-fac-cele-mai-mari-edituri-din-romania-in-comparatie-cu-competitorii-occidentali-3181546

luni, 8 septembrie 2008

15 exemple de guerilla marketing

Foarte faine: http://www.bootstrappingblog.com/15-more-guerrilla-marketing-examples

Idei pentru promotii indraznete.



Idei marete de promotii are toata lumea. Transformarea unei idei intr-o promotie de impact este
adevarata problema. In plus, bugetele sunt mititele. Contabililor si finantistilor nu le plac cheltuielile mari.

Michael Hedges povesteste cum incercase sa vada sefului o promotie ca tanar director de programe. Raspunsul sefului lui era intodeauna “Make it bigger” . Promotiile esueaza pentru ca nu sunt indraznete, spune, pe buna dreptate Mathieu Sibille, CEO al NRJ International .

Dezamagit de lipsa de interes a broadcasterilor din SUA in prezent fata de promotii, Michael Hedges descrie cateva promotii inteligente, indraznete si de succes din Europa.

Bauer Media, prin cele 22 de statii de radio din Marea Britanie, a creat un eveniment radio cu un impact de brand urias si cu o mare contributie sociala. Ideea a fost sa creeze o zi a copilului, pentru ca in Anglia nu exista nici o zi care sa marcheze formal un astfel de eveniment . Partenerul Bauer Media a fost filiala britanica a organizatiei "Salvati Copii" si a fost creata campania de strangere de fonduri “For The Kids Day” . Impactul a fost sporit de o abordare bazata pe creare de continut, interactiva, in care publicul a putut lua atitudine si au putut fi atarsi si implicati tinerii. Campania a durat 5 saptamani, generand acoperire mediatica in presa, TV si atragand atentia prim-ministrului Gordon Brown. Este important sa incerci sa inovezi , pentru ca ascultatorii sa astepte si sa isi doreasca sa asculte promotia si ea sa devina un element suplimentar si bine venit in mixul de programe, spunea la vremea respectiva directorul postului.

Daca unele promotii dau frisoane doar departamentului de contabilitate, promotia organizata de Radio Express din Slovacia si consursul "Un milion de bancnote" a provocat un soc la nivel national dandu-i insa in acelasi timp postulului o notorietate si o publicitate masiva.

Conceptul a devenit in scurt timp un format radio preferat si a obtinut implicit si sponsorizare de la o institutie financiara. Numere de bancnote, intregi sau partiale sunt citite in direct de catre DJ pentru a oferi potentialilor castigatori premii uriase. Provocand un adevarat scurt circuit pe piata monetara, Radio Express a ajuns la o cota de piata de 25% in Slovacia.

Articolul integral pe http://www.followthemedia.com/brands/ideas01092008.htm

duminică, 7 septembrie 2008

Green marketing-ul inca fara standarde dar cu conferinta

Green marketingul nu mai e doar un trend in Anglia ci o practica de afaceri pentru multe companii. Pe 18 octombrie, green marketingul va avea prima conferinta dedicata pentru a dezbate provocarile , oportunitatile si implicatii ale green marketingului, http://www.haymarketevents.com/conferenceDetail/278/green-marketing.

Incercarea si grija de a gasi solutii cat mai putin daunatoare penrtu mediu a modelat si schimbat semnificativ deja multe afaceri. Impactul tehnologiilor sau pur si simplu al ambalajelor asupra mediului, consecintele unor practici de marketing ( risipa de hartie la care asistam zilnic odata cu campaniile de dropmail ale hipermagazinelor, de exemplu) nu mai poate fi neglijat de catre marketeri. Care sunt alternativele unei companii de a-si face produsele mai "verzi" si prietenoase cu mediul ? Cat costa? Exista alternative fezabile? Care sunt consecintele si impactul unor astfel de alternative? Se pot comunica credibil mesajele unor companii atente la mediul inconjurator? Cum sa te asiguri ca mesajul va avea un impact maxim si va rezona cu consumatorii tai? Cateva isa intrebari la care conferinta promite sa raspunda.

Companiile sunt tot mai preocupate de subiect pentru ca exista o presiune din ce in ce mai mare din partea consumatorilor care vor asta. Standarde insa, pentru ce inseamna "green si eco products", nu par sa existe inca. Analiza celor de la Business Week ramane inca actuala http://www.businessweek.com/innovate/content/nov2007/id2007115_635845.htm?chan=innovation_innovation+++design_top+stories.


Pana se intampla conferinta si vom vedea in ce masura reusesc afacerile sa fie mai prietenoase cu mediul , un link la un articol pe tema http://marketingsuccess.tv/environmental-advice.

luni, 18 august 2008

Lectii de marketing de la Barack Obama

Foarte interesant articolul din Advertising Age http://adage.com/article?article_id=130254, cu o trecere in revistă a principalelor strategii de marketing ale candidatului la preşedinţia SUA, într-o reuşită campanie de marketing de masă în care "produsul" e la nivelul ambalajului. De aruncat o privire şi la "MYBO", site-ul lui Barack Obama http://www.barackobama.com/index_a.php , testimonialele celebritatilor sau aplicatia "Count Down to Change" http://www.apple.com/webapps/news/countdowntochange.html, un calendar care numără secundele până la alegeri.

Populatia Romaniei continua sa scada

http://www.moneyline.ro/articol_22127/populatia_romaniei_a_continuat_sa_scada__desi_sporul_negativ_s_a_ameliorat_in_iunie.html

duminică, 17 august 2008

Numai cine nu munceste nu greseste




Mc Donald's a cedat ispitei marketingului de tip social media cu platforma Big Mac Chant Off pe MySpace http://www.myspace.com/bigmacchant.

Succes mare, multe înscrieri, număr impresionant de vizualizări, doar ca Jason Harper, câştigătorul, s-a dovedit ulterior a fi fost infractor, cu 12 ani de închisoare pentru un jaf asupra ( sic) unui Mc Donald's în 1994, când avea doar 14 ani. Directorul de marketing al gigantului hamburgerilor se mulţumeşte să califice ca "interesant"cazul câştigătorului surpriză.
Bineînţeles, apar imediat criticile, cele mai vehemente punând anatema pe strategie în general. Când clienţii decid că social networking-ul este următoarea mare chestie în care o să se avânte, marketingul social devine antisocial , comentează George Parker în Brand Republic. http://community.brandrepublic.com/blogs/madscam/archive/2008/07/29/social-networking-goes-anti-social.aspx.
Ca marketer, îi înţeleg pe cei de la firma cu burgeri şi cartofi prăjiţi. Cum puteau să verifice trecutul participanţilor? Ce să fi făcut? Să-i fi retras premiul introducând drept criteriu de eligibilitate un cazier nepătat? De ce nu ar meria puţină glorie virtuală şi chiar şi un credit suplimentar, un fost infractor, minor la vremea condamnabilei fapte şi pe care şi-a ispăşit-o, ca un adult chiar , cu 12 ani de închisoare? Cu o atitudine clară ,tranşantă - e drept , foarte curajoasă într-o societate obsedată să fie comme il faut şi să nu supere pe nimeni - Mc Donald's ar fi putut avea chiar de câştigat: regele hamburgherilor îşi iartă şi premiază fostul atacator :-) Why not? Mult mai bine decât să te ascunzi în spatele unui cuvânt care nu spune nimic. Sau foarte bine, să-ţi ceri scuze ca s-ar putea crede că încurajezi astfel un comportament antisocial şi să explici ce şi de ce ai făcut. Uite cum mulţi vor înţelege că o campanie bună a fost de fapt doar o mare gafă şi că social networking-ul e o uriaşă prostie.

joi, 19 iunie 2008

Prima campanie locala pe Twitter

Iata ca lumea e deschisa si la noi: a demarat prima campanie locala care foloseste Twitter: http://www.standard.ro/articol_48649/campanie_locala_pe_twitter.html.

marți, 17 iunie 2008

Ce-i nou la Cannes: targetingul contextual



Targetingul contextual schimba modul in care se tranzactioneaza comunicarea - spune Nigel Morris , CEO la Isobar, una dintre cele mai importante retele globale de marketing digital la festivalul de publicitate de la Cannes Lions, dand ca exemplu campania realizata pentru Reebook prin site-ul http://www.goruneasy.com/RunEasy/, site care a reusit sa ocupe locul 3 in randul celor mai numeroase comunitati de pe Facebook.
Urmariti corespondenta de la Cannes la Business Standard http://www.standard.ro/articol_48673_178/brandurile_castigatoare__cele_care_spun_povesti.html,

miercuri, 11 iunie 2008

Cu sau fara terase, fotbalul aduna audiente impresionante

Sa speram ca EURO 2008 va repune pe tapet problema limitelor actualelor sisteme de masurare a audientei, resimtite de multa vreme de toate posturile TV. Oricum, cu sau fara terase, impresionante cifrele de pana acum http://comanescu.hotnews.ro/romania-franta-187-puncte-de-rating-dar-terasele.html.

duminică, 1 iunie 2008

Instrumente financiare si contabilicesti

Explicatiii, fisiere excel si formule de calcul ale lichiditatii si nu numai

sâmbătă, 31 mai 2008

Creatorii Gorillaz fac noile spoturi BBC pentru JO de la Beijing

BBC a colaborat cu creatorii Gorillaz http://www.youtube.com/watch?v=H4R2KkM5bOE&feature=related
d Damon Albarn and Jamie Hewlett http://www.youtube.com/watch?v=ljmNsRFAgcA pentru a crea o campanie care sa sustina Jocurile Olimpice de la Beijing

Campania BBC va demara in iulie si se bazeaza pe o poveste traditionala chineza , „Calatorie catre vest”. 3 personaje, Monkey, Pigsy and Sandy, fac diverse tipuri de sport pentru a ajunge la Olimpiada de la Beijing.
BBC spera ca va atrage o audienta mai tanara prin site-uri si retele sociale incluzand Facebook, Bebo si MSN. Campania se va desfasura pe TV, radio si online pe toata durata transmisiilor BBC de la Jocurile Olimpice si va fi promovata prin toate mijloacele: promo-uri, grafica de programe si decoruri.

Buzz marketingul sufocat inainte de maturitate

Buzz marketingul amenintat este serios amentat de noi reglementari in UK.
Noi reglementari pun in pericol libertatea suverana de care au profitat marketerii pana acum in in UK , scrie Marketing Week http://www.marketingweek.co.uk/cgi-bin/item.cgi?id=60921 , care apreciaza ca Consumer Protection from Unfair Trading 2008 ca schimba fata actuala a buzz marketingului.

Campanii indraznete si creative precum blogul "Tot ce vreau de Craciun e un PSP" “All I want for Xmas is a PSP” creat pentru a promova consola de jocuri Sony PSP in 2006 sau blogul "The Zero Movment" al Coca Cola nu ar mai fi permise.
Buzz marketing -ul este practica de a crea tam tam, buzz is in legatura cu un brand folosind canale atipice si netraditionale cum sunt bloggurile, postarile online, word -of-mouth.
Asta inseamna ca trimiterea de mesaje pozitive in numele uneui brand devine ilegala. Noile reglementari ii introduc automat in ilegalitate pe specialistii care actioneaza ca ambasadori ai unui brand si comunica cu potentiali consumatori in situatii sociale, fara sa isi faca cunoscuta pozitia. Trimiterea de mesaje virale pe internet intr-o maniera care ar putea da de inteles ca esti un mebru al publicului va fi de asemenea interzisa.

Word Wide Web-ul ramasese o oaza protejata de duritatea legislatiei care cumintzeste celelalte medii si oferea libertate deplina unor campanii atipice.

Resurse de la Balanced Scorecard Institute

Exemple multe de utilizare a unei balanced scorecard intr-o organizatie , exemple, studii de caz, materiale de curs, training dar si software pentru astfel de analize http://www.balancedscorecard.org/BSCResources/AbouttheBalancedScorecard/tabid/55/Default.aspx

O Toyota pe zi nu mai e un eveniment la Evenimentul zilei

Loganiada de la Jurnalul National a intrat deja si pe buna dreptate in istoria promovarii in presa scrisa din Romania si a avut rezultate de invidiat la vremea respectiva. Ciorba reincalzita si lipsa de imaginatie nu da rezultate niciodata, cu atat mai mult iar nerabdarea si presiunea actionarilor care duce la incoerenta disperata din partea executivilor nu e o strategie pe termen lung. Cum nu este nici trecerea de la promovarea senatorilor E ZV la promotii care-ti platesc cheltuielile la intretinere. Un brand cu potential enorm insa adesea incoerent atat editorial cat si la nivel de promovare. Si care pierde din zi in zi, nu pe mana marketingului si nici a precedentelor echipe editoriale. Ci, indraznesc sa spun , a consecintelor presiunii unui actionar altfel serios, ambitios si eficient in alte parti ale Europei de a intelege o piata locala.
Spotul cat mai basic si ieftin il puteti vedea aici http://www.evz.ro/content/display-content/EVZ_iti_da_o_Toyota_pe_zi, difuzat probabil doar in barter, n-a beneficiat de un SOV adecvat. Oricum, promotiile disperate http://www.evz.ro/promotii/toyota/ nu tin niciodata loc de strategie pe termen lung. Personal, in acest caz , imi permit sa prorocesc, nici de strategie pe termen scurt. Sa asteptam urmatoarele cifre BRAT.

TVR in cautarea audientei pierdute cu Euro 2008



TVR ii someaza pe patronii de terase si pe toti cei interesati de difuzarea publica a meciurilor din 2008 sa se adreseze TVR pentru a obtine acordul prealabil.
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-3132674-tvr-catre-patronii-terase-cereti-voie-daca-vreti-difuzati-euro-2008.htm.

Indreptatit, justificat si util demersul TVR. Ne interseaza pe toti cei care cumparam media si GRPs la TVR sa stim exact ce am obtinut. Se vorbea de multa vreme de aceasta limita a actualelor sisteme de masurare care nu iau in considerare audienta din locurile publice ( terase, cafenele, spatii publice) . Ridicola insa lipsa de strategie si de mijloace de implementare si lansarea unor somatii publice in conditiile in care nu dispui de mijloace de a o aplica.

vineri, 30 mai 2008

Cu Porter la discutii si exemple

Nu-i suficient sa fii toba de teorii http://www.quickmba.com/strategy/porter.shtml, practica ne omoara http://www.marketingprofs.com/ea/qst_question.asp?qstid=2199.

Value-chain-ul lui Porter http://www.valuebasedmanagement.net/methods_porter_value_chain.html ajuta putin la analiza competitiei ( ex. structura costurilor, insight-uri pentru strategia vs competitie, te ajuta sa intelegi activitatile care pot crea avantajul competitiv) dar este mai ales instrument eficient penrtu a identifica modalitatile de a crea si adauga eficient valoare in cadrul organizatiei.

Interesant de navigat pe net in cautare de exemple: VC aplicat penrtu diversificarea pe verticala a economiei din Macao , economie bazata pe turism si industria jocurilor, http://www.amcm.gov.mo/publication/quarterly/Oct2006/Appl.value_en.pdf; in industria muzicii digitale http://www.cs.vu.nl/~obelix/D7.3.pdf sau real estate. Enjoy!

miercuri, 28 mai 2008

Localiada 2008 - jurnal intarziat de campanie



Duminica ia sfarsit "localiada", rezultatele se vor anunta si toti cei care balbaie si ezita acum in prognoze se vor lauda ca au prevazut ce urma sa se intample si au avut dreptate http://www.zf.ro/articol_173058/nimeni_nu_este_de_pe_acum_castigator_la_bucuresti__cred_sociologii.html. Regret ca nu am avut timp sa urmaresc ce se intampla, sper ca au facut-o altii. Notez in linii mari ce se vede in comunicarea de la Bucuresti, cu gandul se revin cand o fi ragaz sa vedem ce si mai ales, de ce s-a intamplat. Departe de a face critici sau judecati, repet, nu am urmarit campania, arunc acum mai atent ochiul la ce si cum se comunica in prag de vot si fac, normal, cateva remarci si judecati. Observatii care ar putea avea o oarecare relevanta chiar daca nu au pretentia de analiza pentru ca ma gasesc in segmentul celor nehotarati, satui sa aleaga tot timpul raul cel mai mic sau care rezoneaza de cele mai multe ori cu partide care n-au niciodata sanse sa ajunga in parlament sau in consiliile care vor lua ulterior decizii care ii afecteaza. Multi dintre cei ca mine, daca vom decide sa nu facem parte din procentul mare al celor absenti - imi permit sa fac aceasta prorocire pentru Bucuresti- vom lua o hotarare, intr-un fel sau altul, in aceste cateva zile.

Miza campaniei
Hai sa vedem intai pe ce se bat candidatii. Sa nu ne ia ochii doar spectacolul campaniei si de ce nu, sa calculam un ROI :-) , sa intelegem la sfarsitul campaniei cat si de ce s-a cheltuit, http://www.standard.ro/articol_46036/oamenii_politici_se_bat_pentru_2_6_mld__euro_in_top_10_orase.html
Miza principala este , bineinteles, Bucurestiul si explicatiile nu tin neaparat de "victoria simbolica" a partidului care castiga capitala ci bugetul capitalei de 1, 3 miliarde, echivalent cu bugetul de stat al intregii tari in 1997 http://www.zf.ro/pda/articol.php?id=170858. Acelasi lucru se intampla si in marile orase, favorizate de contributiile mari ale companiilor private si prin urmare, beneficiare ale unor bugete generoase. Asta ca sa ne referim doar la bugetul pe care cei alesi il vor controla cu siguranta, nu si la alte implicatii ale acestor pozitii.
Campanie agresiva, dura si teatrala
Analistii straini cu stiinta vorbesc de o campanie "agresiva, dura si teatrala". http://www.zf.ro/articol_173217/politolog__campania_din_romania_este_agresiva__dura_si_teatrala.html. De la mine din sectorul 3 si din "fereastra" pe care mi-o ofera posturile TV care se ocupa de asta, campania e doar teatrala si ineficient agresiva. Asistam la un teatru electoral cu care nu prea avem deloc legatura si care agreseaza adesea pentru ca duce in derizoriu probleme cu adevarat serioase http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-3115736-diaconescu-oprescu-blaga-orban-facut-schimb-amabilitati-cine-votez.htm. Show-ul prevaleaza asupra continutului, cum bine spunea cineva aseara intr-o intristatoare emisiune pe Realitatea TV care nu poate decat sa ma convinga sa stau acasa duminica.
Programele candidatilor
Analiza de mai sus vorbeste de asemanari intre programele candidatilor. Ca ar exista o diferenta mica intre progamele lor . Care programe? Cum le-au comunicat? Poti sa ai 100 de programe daca alegatorii tai n-au auzit de ele. Se spune ca Orban ar avea vele mai minunate programe si solutii pentru Bucuresti. L-ati auzit? Aveti timp sa va interesati personal de ele? Am fost martor la TV la cateva din episodicele aparitii dar nu am retinut vreun program. La nivelul asta, nu comunici, nu existi.
Singurul care pare sa aiba un program si care e comunicat oricum, clar si logic, cu pasi si termene este Vasile Blaga http://www.vasileblaga.ro/. Mesaj difuzat coerent in campania de comunicare, pe toate suporturile: print, TV, outdoor, online, direct mailing. Pachetul de DM al PDL - exemplific pe sectorul 3 - este de departe cel mai bine facut si cu greseli putine ( ex. mai putin fericit, scrisoarea atribuita lui Liviu Negoita). Pliantul cu "Angajamentul lui Blaga" , care ar putea sa ne trimita la promisiunile fara acoperire in povestea cu cele 100 de zile ale conventiei, este facut insa dupa regulile unei comunicari eficiente. E clar ce promite. Promisiunile se leaga clar de problemele bucurestenilor care sunt corect identificate si ierarhizate. E clar ca in Bucuresti incepi cu problema traficului. Nu prea ai motive sa crezi ca partidului lui Blaga care a avut toate parghiile sa faca ceva penrtu asta si nu a facut pana acum o sa se mobilizeze miraculos si o sa foloseasca eficient bugetul generos pentru a rezolva problemele. Campania lui Blaga insa arata un om care identifica clar problemele si asteptarile pe care le ai. Care pune punctul pe I : "Solutii, nu discutii", ceea ce nu a facut nici unul dintre contracandidati. Ati vazut la ceilalti cumva solutii? Blaga spune lucruri care pot sa spuna si sa faca mai mult sens pentru o audienta educata, pretentioasa si prgamatica cum este in mare masura cea bucuresteana si vorbeste pe limba si raspunzand asteptarilor acestora . In ce masura vor merge la vot? Vom vedea.

Program slab impachetat si comunicat la PSD. Daca site-ul partidului, spre deosebire de cel "defazat" si "atemporal" de la PNL, trimite direct la campanie si la candidatul pentru Bucuresti. Daca programul lui Cristian Diaconescu ar putea fi apropiat ca eficienta si valoare de al celorlalti, nu se intampla acelasi lucru cu comunicarea http://primarulcapitalei.ro/main/. Programul nu e structurat. Componentele principale nu sunt deloc ierarhizate, nu sunt puse in valoare. Daca Blaga , al carui partid si reprezentanti n-au facut mai nimic care sa ajute probleme de trafic, angajamentul lui incepe ( impertinent? eficient?) cu asta : "Traficul - prima problema arzatoare". Ordinea alfabetica in care sunt prezentate proiectele lui Diaconescu http://primarulcapitalei.ro/main/?cat=8 ne arata un candidat mai putin credibil si destul de nesigur in promisiunea hazardata "Eu pot schimba Bucurestiul" .

Despre PNL, inca nu. Din pacate, aparitiile PNL au fost rare si neconvingatoare. Site-ul PNL, acum, in ultima saptamana de campanie nu functioneaza. Scrisoare a lui Ludvic Orban pe care tocmai am scos-o din casuta mea postala mi se adreseaza, la cei 30 de ani ai mei cu "Stimati seniori" . E cam mult pentru o zi.

S-ar putea spune ca inegalitatea resurselor cu care se bat candidatii este inechitatea, diferenta uriasa de resurse. Este clar si evident ca nici unul dintre cei care se bat pentru Bucuresti nu dispune de bugetul de campanie a lui Blaga. Totusi, daca ai cheltuit bani sa trimiti niste scrisori, nu ai nici o scuza sa nu o faci bine. Nu te costa mult sa ierarhizezi si sa pui in valoare un program de succes pe website-ul propriu. Te costa semnificativ mai putin sa-l comunici eficient online, potentialelor segmente care ar face o diferenta in batalie. Cu putina inteligenta, cei angajati in batalie si-ar fi putut imbunatati semnificativ actualele performante.












marți, 27 mai 2008

Marketing de tulnic si regizori talentati




Si musai spun si aici din secretele lui MARIAN CRISAN - scriu cu capitals sa nu-i mai greseasca lumea numele - marelepremiat la Cannes al carui nume gresit il scriu si pronunta inca unii si sa institui o categorie de autoreclama J , in calitate de lucrator, communicator , marketer si manager de proiecte al Uniunii MUntii Apuseni.
Uniunea Muntii Apuseni se mandreste si se faleste ca tulnicele motzesti au avut afecte asupra Palm D'Or-ului http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-3099687-jurnal-cannes-11-efectul-vibratiei-tulnicului-asupra-palme-dor-ului.htm. Motzii din Apuseni sarbatoresc in aceasta luna premiul de la Cannes al regizorului Marian Crisan, autorul primului film despre tulnic, cel mai vechi instrument de cantat si comunicare din Muntii Apuseni. In 2004, Marian Crisan si operatorul Vadim Hancu s-au documentat si au filmat scurt metrajul „Tulnicul” , intr-un efort de a sprijini proiectele culturale ale Uniunii Muntii Apuseni. http://www.youtube.com/watch?v=9K7cfKk8ols.

In 2004 Uniunea se zbatea sa duca la capat doua proiecte, promovate la vremea respectiva de catre organizatori foarte "razboininc" intr-o „cruciada a motilor” impotriva ignorantei si a indiferentei fata de arta din zona si problemele motilor din Apuseni : campania de restaurare a bisericii de lemn de la Vidra de jos si refacerea drumului lui Avram Iancu. Marian si-a dorit sa faca ceva pentru Apuseni si rezultatul a fost acest film, care pastreaza povestile unui instrument romanesc unic si , mai ales, ale oamenilor din jurul lui care mai canta sau fac inca tulnice, cu o tehnica aparte.
Uniunea Muntii Apuseni va produce in acest an un DVD pe care va fi disponibil si filmul „Tulnicul”al regizorului Marian Crisan si intentioneaza sa-l promoveze intr-o caravana in tara si strainatate, in cadrul unui proiect nou, MOTZart Project. Noul proiect al Uniunii integreaza initiativele culturale ale organizatiei intr-o forma noua, care sa poata vorbi pe limba unui public mai larg.
MOTZart Project s-a nascut in urma unor discutii cu Mircea Florian caruia ii apartine si numele proiectului. Denumirea care trebuia sa acopere si sa sustina proiectele noastre de arta contemporana pe vremea cand tocmai se terminase filmul lui Marian . Credem insa ca e e formula care o sa ne ajute sa vorbim si mai direct cu multe categorii de public. Premiul lui Marian Crisan a accelerat lansarea MOTZart Project care si-a propus sa promoveze cultura din MOTZlandul muntilor Apuseni si dialogul ei cu lumea intr-un mod mai relaxat dar eficient , fara incrancenare dar cu efect bine tintit. Uniunea Muntii Apuseni este singura organizatie non guvernamentala din Apuseni care cordoneaza proiecte pentru salvarea patrimoniului cultural din Tara Motilor inca din 1990, http://www.motii.ro/.


sâmbătă, 24 mai 2008

Cum sta traficul online pe Q1

Pentru cei ca mine care trebuie sa recupereze informatiile, stirile si noutatile din ultima luna, rasfoiti studiul de audienta online coordonat de Dragos Cerbu http://media2.gruprc.ro/document/042008/cdbb444a17801395a8c3f6ec4aa23b0d.pdf, intr-un nou si binevenit produs editorial , Focus Plus, prelungire a paginilor de analiza din Focus.

O analiza cuprinzatoare a datelor furnizate de Studiul de Audienta a Traficului pe Internet ( SATI) al BRAT pentru Q1 cu peformantele de audienta ale site-urilor inscrise, clasamente pe domenii in functie de indici de audienta dar si in functie de editori sau regii de vanzari online.

joi, 22 mai 2008

Calitatea este viitorul presei "de calitate"

Daca la noi presa zisa de calitate scade, la altii creste. Adevarat ca online. Care e reteta succesului? "Combinatia de continut editorial puternic , opinii avizate cu noua strategie online" - spune Mike More, directorul Telegraph Media Group online savurand o crestere de audienta peste Guardian pe segmentul ABC si dublarea vizitatorilor unici in comparatie cu anul precedent. http://www.marketingweek.co.uk/cgi-bin/item.cgi?id=60857&d=258&h=262&f=3. Care strategie online nu e deloc de neglijat http://www.telegraph.co.uk/ si le permite deocamdata sa se laude cu "Britain's number 1 quality newspaper website" pana cand Guardian va reactiona in vreun fel probabil.

Cifrele impresionante de audienta online din Marea Britanie confirma ca viitorul va fi al creatorilor de continut. Dar al celor care isi doresc, vor si produc continut de calitate, adaptat la nevoile unei audiente exigente, cu pretentii si nevoi in permanenta schimbare, combinat cu servicii si valoare adaugata oferita cititorului virtual.

Exista si ceilalti care scriu in continuare ce pot, cum pot si cum au scris si acum 15 ani . Mai rau, care, cand se intampla sa fie si manageri inlocuiesc opiniile avizate, jurnalistii cu personalitate si probabil mai greu de controlat cu materiale anoste, prost traduse sau intristator compilate de pe net. Dar isi pun cenusa in cap ca lumea nu mai citeste. Ca marketingul nu-i ajuta. Lucruri cunoscute: degeaba promovezi bine sau promiti sforaitor beneficii pe care produsul tau editorial nu le ofera, degeaba stai bine cu editorialul daca marketingul si sau strategul online nu stie sau nu te ajuta. Managerii si editorii trebuie sa colaboreze si sa creeze. Impreuna. Exista cateva publicatii care au inceput sa inteleaga asta si in Romania :-) . Doar lor o sa le creasca audienta.

miercuri, 14 mai 2008

De ce scade audienta presei de de calitate


De ce audienta presei quality se erodeaza in continuare ? In ce masura asta are legatura si cu ...calitatea presei de calitate ? La scurt timp dupa articolul lui Mircea Vasilescu din Dilema care identifica in mod pertinent multe cauze ale scaderii tirajelor si audientei ziarelor zise serioase si care nu se fereste sa abordeze si eternul conflict jurnalisti-manageri http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=221&cmd=articol&id=8256 , de calitate, vin si datele SNA.

http://www.adevarul.ro/articole/piata-ziarelor-quality-bate-pasul-pe-loc/351643.

De acord, in multe puncte cu Mircea Vasilescu cu ce ar trebui facut, cu ce lipseste: rabdarea, creativitatea, atat a jurnalistilor cat si a managerilor, colaborarea intre cele doua tabere cu profesionalism si buna credinta si nu pe modelul similar regizor -manager de comunicare ( ex. "Tu esti o contabila , habar nu ai!)" si mai ales, consecventa, care nu=i tocmai sinonima cu rabdarea. Ce bun ca EVZ isi facea senat daca facea promotii adresate unor cititori care nu aveau cu ce-si plati intretinerea? Cum sa nu uiti de calitatea unei anchete documentate sau a unui reportaj serios cand in ziua urmatoare ziarul se deschide cu "Alternative de a slabi sanatos".

miercuri, 16 aprilie 2008

Cum sa nu te promovezi la evenimente

Ca unul dintre spectatorii chinuiti la una din serile festivalului de film B'est, pot sa spun de ce nu trebuie sa te promovezi deloc ca unul dintre restaurantele "La Mama", "Jaristea" si care o mai fost acolo, sa le fac reclama macar aici, ca acolo a fost invers. Proiectia filmului asteptat cu destula nerabdare a fost intarziata indeajuns de suparator de proiectia unor animatii facute neprofesionist si in goana calului. Nu e locul si momentul unei analize "pe text" , de ce a fost atat de dramatic si ce-ar fi putut sa faca in schimb fiecare dintre sponsori. Exclud aici explicit medile din grupul Catavencu Realitatea care stiu sa se partenerizeze sau ceilalti sponsori simpatici si care au avut clar beneficii, raman ca exemplu trist stabilimentele cu mancare si "atmosfera" de mai sus .

Raman insa ca problema deschisa sponsorizarile, in general! Daca multe pachete de sponsorizare s-a mai "rafinat", daca exista deja sponsori care stiu si fac eforturi coerente sa profite de astfel de oportunitati, majoritatea e inca de cealalta parte. Sponsorizam, vrem sa fim si noi pe-acolo, cu un logo cat mai mare, musai primul daca se poate si cam atat. Asteptam ceva rezultate? Nu neaparat. Da bine, asa se face, sa fim si noi pe acolo, daca nu, e bine ca am fost si noi acolo.
Eternele bannere ineficiente si la care nu se mai uita nimeni. Logo-ul , cat mai mare, peste tot. E oarescum un cerc vicios. Organizatorii, pe de o parte. "Trebuie" sa vanda tot ce pot, tot ce au: spatiu pe afise, minute de proiectii in pauzele de evenimente, orice metru patrat in sala sau fiece centimetru pe orice tricou disponibil. Sponsorii, pe de alta, multi ancorati in rutine sau blocati de lipsa de resurse. De multe ori, chiar si la case mari, fara resurse financiare, umane si logistice. De si mai multe ori, deloc dispusi sa faca eforturi coerente pentru a-si manageria cum se cuvine, sponsorizarile.

Sponsorizarea de evenimente, poate aduce beneficii tututor, nu numai marilor campanii care vin cu know-how-ul de acasa. Doar ca trebuie putina stiinta si putin mai mult efort ca s-o faci cum trebuie.

East meets West la Adidas


Campania Adidas ”Celebreaza originalitatea”! Frumos! Intrati de va bucurati.





joi, 27 martie 2008

1 din 4 dolari cheltuiti pe marketing si publicitate in mediile alternative

Mediile alternative vor atrage 26,6% din cheltuielile totale de marketing şi publicitate din Statele Unite în următorii patru ani, comparativ cu 2002, când atrăgeau numai 7,9% din aceste bugete.
Se estimeaza ca pana in 2021, unul din patru dolari cheltuiţi pentru marketing şi publicitate va ajunge în mediile alternative.

Si noi, normal, vom urma trendul. Pana la urma li se vor deschide ochii celor care gestioneaza bugetele. Si se vor uita cum trebuie pe cifre si tendinte.

luni, 24 martie 2008

Twitter ca instrument de marketing

Vad ca Twitter a intrat deja in blogosfera romaneasca si in rutinele celor mai "early adopters" dintre marketeri care isi afiseaza deja conturile in retea. Ca platforma de microblogging care permite utilizatorilor transmiterea si publicarea unor mesaje sub 140 de caractere pe diverse canale ( IM, mobil, web), Twitter a trecut de la statutul de instrument de comunicare chiar si mijloc de informare rapida ( update-uri, RSS) dar nu in ultimul rand ca si canal si instrument de marketing. Ce face poate acest "slow messenger", pe larg aici http://www.doshdosh.com/ways-you-can-use-twitter/

Startegie de social media la Starbucks




Starbucks lanseaza site-ul http://mystarbucksidea.force.com/home/home.jsp pe care utilizatorii pot posta idei care sunt ulterior comentate si votate. "share, vote, discuss, see", adica o marca isteata si indrazneata ce accepta sa "vorbeasca" si sa isi asculte activ clientii, nu doar prin mijloace traditionale, pasive ci prin metode care-i aduc mai multe beneficii si pe care lumea digitala ni le pune la dispozitie generos: forum, campanii inteligente care sa aduca valorosul "user generated content" (continut general de utilizatori).

duminică, 23 martie 2008

Nu mai ajunge o gura mare ca sa impui branduri

Nu mai ajunge doar o gura mare ca sa creezi si sa impui branduri ci mai ales, niste urechi foarte mari. Obisnuite inca sa spuna, brandurile trebuie sa se obsnuiasca sa asculte , este de parare Lazar Dzamic, in ultimele postari pe blogul de la Brand Republic.

Tipurile de "conversatie" cu consumatorul s-au schimbat radical. Eram obsinuiti cu cele doua tipuri traditionale : brandurile care stiau doar sa "vorbeasca", intr-un soi de glorios monolog publicitar si alternativa "customer service", care ii lasa loc sa se exprime si consumatorului, intr-un dialog totusi bine manageriat si controlat . Lumea digitala insa, a impus altele noi: conversatiile intre consumatori despre brand si prin brand, initiate de catre marci, in cazul celor indraznete si active, modalitati mult mai "democratice" si mai greu de controlat.

Brandurile trebuie sa faca fata trecerii de la paradigma "telling the brand" la "agreeing the brand" ( cu actionarii, dar mai ales cu consumatorii!).

Fairy targeteaza parintii tineri printr-o promotie cu carti cadou



Fairy lanseaza o noua promotie in care targeteaza parintii tineri cu copii, oferind cadou la fiecare cumparare una dintre cele 4 carti pentru copii avandu-l ca personaj principal pe catelul Kipper , din seria cartilor lui Mick Inkpen.

Fairy desfasoara si un concurs, ‘Make Story-time Special’ , care se va finaliza la sfarsitul lui martie. Participantii trebuie sa isi scrie propria poveste de familie care sa includa ca personaj si un caine. http://www.talkingretail.com/products/8573/Fairy-joins-forces-with-Kipper.ehtml

joi, 20 martie 2008

marți, 18 martie 2008

Din ciclul Roma - marketing (1)


Dupa o saptamana de vacanta la Roma, 100%, trebuie sa fac un review al experientelor de marketing de acolo, multe, placute si variate : cultural ( ca de asta m-am dus, first of all, ce sa-i fac, asta e), politic ( ca tot erau in toiul alegerilor) si comercial de tot felul.


Prima: Gazetta dello Sport! campanie TV superba, Tutto il rosa della vita, cu un spot TV minunat http://www.youtube.com/watch?v=wjqpQYEU7cc , o spectaculoasa campanie BTL, http://www.youtube.com/watch?v=xxGfGxi8ZOY&feature=related si ad-uri de presa pe masura. Cei care mergeti la Roma curand, cascati ochii la Termini, inca sunt acolo 2 billboarduri frumoase tare si care ar putea sa-i motiveze si pe publisherii din Romania ( sau pe mogulii care pana la urma le aproba bugetul de marketing).

joi, 6 martie 2008

Metode de monitorizare a marketingului de tip social media

Cum se masoara eficienta unui continut transmis viral? Cum pot marketerii sa masoare rezultatele unor strategii de social media?
Un articol util care listeaza toate metodele si instrumentele disponibile de monitorizare a strategiilor de social media marketing . O monitorizare adecvata si masurarea clara a rezultatelor, singura modalitate prin care astfel de strategii pot castiga legitimitate in timp si isi pot castiga o pondere mai mare in planurile si bugetele de marketing. http://www.websitemagazine.com/content/blogs/posts/articles/Monitoring_Social_Media_Marketing.aspx

miercuri, 5 martie 2008

Martisor la Google Romania




Mi-a placut ca Google a avut libertatea sa sarbatoreasca si 1 Martie in Roamnia, in buna traditie cu care ne-a obisnuit( vezi aniversarea Bell as well).


duminică, 2 martie 2008

Modelul suedez online

Suedia va fi prima tara in care se va investi mai mult in publicitatea pe interent decat pe TV. Penetrarea internetului la ei nu se compara cu a noastra. Totusi, le va da unora mai mult curaj?

http://www.standard.ro/articol_32734/online_ul_depaseste_tv_ul_la_publicitate.html

joi, 28 februarie 2008

FT si al sau nou lansat forum pentru industria de media

Financial Times a lansat forumul pentru directorii din insustria media si tehnologia conexa ( digitala, new media, telecom) , cu un pachet complet de resurse, informatii si networking, primul dintr-o serie care va targeta industrii de nisa . FT se asteapta sa adune cel putin 150 - 200 de membri in primul an. Pana acum , peste 30 de membri s-au inscris deja, incluzand Warner Brothers, Orange si Microsoft. Costul abonamentului este de 1700$. Membrii vor putea cauta datele de contact ale colegilor lor din bransa. Toate aceste eforturi se inscriu in strategia FT de a-si consolida o audienta de senior management.