Imi moralizam ieri un prieten si coleg, creativ si copywriter ca-i lenes, io dandu-mai furnica. "Numai greierii creeaza", imi raspunde prompt. Daca greierii nu si-au clarificat inca pe deplin statutul , nu si-au inchegat si profesionalizat pana la capat breslele, trebuie sa recunoastem ca nu canta degeaba.
Industriile creative au reprezentant in 2008 peste 5,5 % din PIB. Mai mult decat transporturile. Mai mult dect hotelurile si restaurantele. Comparabil cu mineritul si constructiile. Detaliile , cate exista, Romania libera . Studiul dat publicitatii de Centrul pentru studii si cercetari in domeniul culturii sustine cu cifre ceea afrimatia ministrului Paleologu de la inceput de mandat si anume ca industriile creative si cultura pot contribui semnificativ la produsul intern brut.
Sa speram ca studiul, care s-a oprit undeva in 2005 va continua. George Onofrei intreaba ironic in Suplimentul de cultura cine il aduce in zilele noastre pe ministrul culturii luand la bani marunti chestionarul care a stat la baza studiului si metodologia.
Mi se pare insa important ca acum la inceput de criza, Ministerul si noul sau ministru de la care asteptam multe sa sustina industriile creative si nu sa le inghete elanul.
La inceputul acestui an, ca marketer de proiecte culturale am vazut oportunitati imense in programele de finantare lansate de Ministerul Culturii si chiar am lucrat la cateva proiecte de finantare impreuna cu parteneri si clienti. Un comunicat aproape siderant al Ministerului, nu lipsit de oaresce simt al umorului anunta insa la scurt timp ca programele respective au fost inchise. Din categoria, "va sunam noi".
Tocmai ca urmare a crizei, inca la debut in Romania, ministerul trebuia sa gestioneze aceste programe in asa fel incat sa sprijine breselele creativilor si a managerilor culturali care nu au beneficiat de un exces de sustinere nici in vremuri economice mai roz. Trag nadejde ca se va schimba ceva curand.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu