miercuri, 18 ianuarie 2012

An nou cu probleme vechi


Kodak incepe anul sub amenintarea insolventei. Un trist exemplu care arata ca succesul nu e vesnic si competitia intr-o industrie in permanenta schimbare este un efort permanent si nici macar istorie a succesului de aproape de 130 ani nu poate garanta salvarea companiei. Isi va putea reveni companie care scoate acum la vanzare patentele incercan sa scoata bani? Ce se poate invata din greselile Kodak?

Pe 19 ianuarie 2012 , Kodak a cerut protectia insolventei pentru a face fata problemelor financiare. Compania a primit de la Citibank un credit de 950 de milioane de dolari pentru a-si continua activitarea. Kodak a inceput sa raporteze rezultate negative inca din 2008 insa problemele sunt mult mai vechi. In 1993 compania se remarca prin solutii contabilicesti la problema productivitatii activelor cu reduceri de personal de 17%. Cum ar spune Hamel& Prahald, varianta inducerii unei anorexii corporatiste. Adica o solutie care poate face o companie mai slaba, nu neaparat mai sanatoasa.

Pozitia de leader nu este garantata si deloc confortabila insa intr-o industrie cu atatea schimbari tehnologice si in care granitele dintre domenii traditional distincte dispar peste noapte. Kodak a facut investitii si eforturi pentru a se adapta si a capitaliza noua lume digitala, creaind primul prototip de camera digitala inca din 1975 si investind miliarde de dolari pentru a se pozitiona ca lider in domeniul digital, mai ales prin lansarea Easy Share. Nu se poate spune ca managerii Kodak nu s-au straduit si n-au muncit mai mult. Insa nici ca au reusit sa vada viitorul.

Dezbateri si articole docummentate pe Harvard Business Review unde Scott Antony face lista sa de greseli ale Kodak,incuzand un model de business neadecvat, transformarile intarziate si lipsa unor strategii adecvate de crestere dar si problema schimbarilor disruptive cand companiile tind sa actionee defensiv atunci cand va schimbarea ca pe o amenintare . De asemenea si in Forbes.

Niciun comentariu: